Kezdőoldal » Egészség » Nők egészsége » P3-as rákszűrési lelet?...

P3-as rákszűrési lelet? Hogyan tovább?

Figyelt kérdés
Két hete voltam rákszűrésen és P3-as lett az eredménye. Nagyon meg vagyok ijedve. Ma voltam még egy vizsgálaton, az orvos azt mondta hogy ezt hpv tipizálásnak hívják. Most akkor ez arra van hogy kimutassa hogy van-e a szervezetben hpv vagy már biztos hogy van csak ki akarja deríteni hogy melyik típusa? Annyit mondott még hogy 6 hónap múlva menjek vissza még egy rákszűrésre. És addig mi lesz? Nem túl hosszú idő ez? Úgytudom gyulladástól is lehet ilyen eredmény. Akkor arra nem kell valami gyógyszer? Akinek volt ilyen az legyenszíves elmagyarázni mert nem értem, és nagyon aggódom. Köszönöm!
2015. márc. 3. 12:05
 1/4 anonim ***** válasza:
Nem az orvost kellett volna megkérdezned?
2015. márc. 3. 12:09
 2/4 anonim ***** válasza:

Egy P3-as eredménynél általában pár hónap múlva kontrollra kerül sor, vagyis újabb nőgyógyászati szűrővizsgálat, citológiai vizsgálat történik. A P3-as citológia valójában azt jelenti, hogy bizonytalan az eredmény, a méhnyakon lehet olyan kezdődő elváltozás, amely daganat irányába fejlődne tovább, de lehet, hogy csak valamilyen gyulladás, fertőzés okozta a citológiai lelet eltérését.

A mostani leletből többet lehet tudni, hogy mi a további teendő. Ha most P2-es lesz a citológiai lelet (ami már nem utal daganatra), akkor is szükség lesz újabb citológiai kontroll vizsgálatra, ha P3-as lesz az eredmény, akkor orvosa valószínűleg valamilyen kisebb műtétet javasol, mely során a méhszájból vágnak ki egy darabot, általában kúp alakban (konizáció). Amennyiben P4 vagy P5 az eredmény, akkor beszélhetünk arról, hogy már kialakult valamilyen szintű daganatos elváltozás.

2015. márc. 3. 12:51
 3/4 anonim ***** válasza:
Szerintem sok a 6 hónap. Keress másik (magán)dokit.
2015. márc. 3. 16:34
 4/4 A kérdező kommentje:
Első! Nem tudtam megkérdezni a dokit, mert rohant. Megkérdeztem volna én sok mindent elhiheted. Amúgy magán dokihoz járok. Köszönöm a válaszokat!
2015. márc. 4. 16:51

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!