Lehet tünete az édes vizelet az inzulinrezisztenciának?
A fáradékonyság és hajhullás a pajzsmirigyalulműködésnek a tünete. Néztek a vizeletedben cukrot? Pillanatok alatt eldöntené.
Amúgy a cukorvizelés ilyen éhomi VC szint mellett inkább más gondra utalna. Ha cukorbeteg is lennél, akkor nagyon magasan kéne lennie a cukrodnak tartósan (11 felett), hogy az így érződjön, és fura, hogy az éhomid rendben van. Na ez most zavaros lett, de a lényeg, hogy ilyen alacsony éhomival valószínűtlen, hogy cukorbetegség miatt legyen masszívan cukorillatú a vizeleted. De meg kell vizsgáltatni.
Na, tegnap kicsit fáradt voltam, nem fogalmaztam túl érthetően. Durván egy éve nézték először a TSH-t, az 6,2 lett, a háziorvosom elküldött pm ultrahangra, majd endokrinológushoz, ahova 3 hónap várakozási idővel jutottam be. Az eredményből én is rájöttem, hogy alulműködik, így leálltam a cukorral, lisztes dolgokkal, szépen el is kezdtem fogyni, bár a többi tünetem megmaradt. Az endokrinológus azt mondta, hogy ez az érték teljesen jó, nem kell vele semmit csinálni. (gyereket szeretnénk) Akkor lett még egy vérvétel, ahol néztek vércukorszintet is. Akkor lett 5,1 (de cukrot egyáltalán nem fogyasztottam akkor és heti 30 km-eket futottam)
Most eltelt 8 hónap, baba sehol és most jött ez a cukros vizelet is. Én is azt olvastam, hogy ha már ilyen tünet van, az már cukorbetegséget jelez, de így nem tudom, mi van, hogy az éhgyomri cukrom normális (volt). Viszont a pm alulműködés úgy tudom járhat együtt inzulin rezisztenciával. Ezt még nem nézték. Egyébként megyek orvoshoz, csak az érdekelt, hogy valakinél jelentkezett-e ez a tünet az IR jeleként. (A mostani Tsh 3,6, T4-T3 érték normális)
Kérj a dokitól beutalót terheléses vércukorra, azt nem csak terheseknél csinálják, és legalább lenne viszonyítási alapod. Az annyiból áll, hogy vesznek tőled vért éhgyomorra, aztán rögtön iszol 75g glükózt és 2 óra múlva újra vesznek tőled vért. Ezzel megtudják mondani, hogy hogy működik a hasnyálmirigyed, valamint te is megnyugodnál, hogy ha jó az érték akkor valóban semmi bajod.
De ha nem akarsz vérvételre menni akkor menj be egy gyógyszertárba és kérd meg őket, hogy csináljanak egy vércukor vizsgálatot. Általában pár száz forintért megmérik a vércukrodat az új begyed megszúrásával.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!