Mit gondoltok a fogamzásgátlóról?
A problémád tüneti kezelésére alkalmas lehet a fogamzásgátló, főleg olyanok, amelyek antiandrogén hatásúak (tehát a férfi nemi hormonok ellen dolgoznak).
Az acnékon jó eséllyel, a hajhulláson talán segít és rendszeres ciklust biztosít.
Azonban mint mondtam, ez tüneti kezelés. A menstruáció nem azért lesz rendszeres, mert a saját ciklusodat rakja helyre, hanem azért, mert a hatásmechanizmusából és a szedési rendből adódik, hogy szabályos időközönként ún. megvonásos vérzést okoz. Az egyéb tüneteken sem azért javít, mert meggyógyulsz tőle.
Ha abbahagyod, akkor vissza fog állni az eredeti állapot. Sőt, esetenként sajnos még romolhat is.
Emellett lehet számos mellékhatása és szövődménye.
Sokkal célszerűbb lenne egy endokrinológiai kivizsgálás, és az alap probléma kezelése, ha sikerül megtalálni az okot.
Én szedtem 1,5 évig, aztán mivel kb. hetente csücsültem az orvosi rendelőben, mert 108 napig nem jött meg, aztán már csak 2 havonta, soha többé. Abbahagyás után nem elég, hogy a ciklusom felborult, de szőrösödtem (mivel borotválni kellett, azóta is borotválhatom a combomat, mert megerősödött a szőr), teli lettem pattanással, a hajamat alig győztem mosni, hullott is, tele lettem mini cisztákkal. Szóval soha többé.
Pedig más miatt jártam negyed évente vérvételre.
Ezt egy nőgyógyász doktornő írta:
""Rendszertelenül menstruáló nőknek fogamzásgátlót adni MŰHIBA!" - Ezt sok évvel ezelőtt határozta meg az Országos Szülészeti - Nőgyógyászati Intézet. A fogamzásgátló nem a rendellenességet szünteti meg - ami abból áll, hogy a hormon rendszere elégtelenül működik - hanem becsapja a pacienst, mert VÉRZÉST INDUKÁL 28 naponta, ami azonban nem menstruáció, hanem megvonásos vérzés, és ez a beavatkozás az eredeti rendellenességet: a hormon rendszer hibáját még tovább rontja. Eredménye: amikor gyereket szeretne, még inkább nem lesz menstruációja.
A rosszul működő hormonrendszert nem elfojtani kell még jobban, hanem kijavítani! Ez persze sokkal nehezebb feladat, mint odalökni egy fogamzásgátló receptet, és ezzel becsapni a beteget! "
Nekem sincs róla valami jó véleményem. 9 hónapja szedem, és ez az egyik leggyengébb hormontartalmú készítmény. Ennek ellenére hol falási rohamaim vannak, hol étvágytalan vagyok. A súlyom hol csökken, hol nő. Olyan ideg jön rám ok nélkül időnként, hogy mindenkit agyon tudnék csapni.
Én fogamzásgátlás céljából szedem, nem a ciklusom miatt, bár félek, hogy tökreteszi majd. Nem tudom, meddig fogom még szedni, de szerintem nem sokáig.
Talán rendbehozza a problémáidat arra az időre, még szeded, de ha abbahagyod (mert ugye nem akarod életed végéig szedni), akkor vissza fognak térni a gondok.
Szerintem kerestess egy másik dokival erre MÁSIK megoldást.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!