2 hónapja késő menstruáció, PCOD, Norcolut felírva,
fog. Gátló kell?
Figyelt kérdés
Régóta sokat késik/kimard a menstruációm ezért elmentem nőgyógyászhoz. Ultrahangon pcod-t állapítottak meg. Norcolutot írtak fel és azt mondták, ha 1 hónap múlva sem jön meg magától, szedjem 10 napig napi 2-szer.
Fogamzásgátlót is felírtak, de én nem tartom jó ötletnek. Nem szeretném elkezdeni szedni, belenyúlna az egész hormonrendszerembe. Mit javasoltok? A norcolut jó ötlet? Jó ötlet nem elkezdeni a fogamzásgátlót? El kéne mennem inzulinvizsgálatra, hormonvizsgálatra? (a nőgyógyász szerint még nem kell ennyire foglalkozni vele)
Hasonlítsd össze a norcolut hormontartalmát egy kombinált fogamzásgátlóéval. Kb. tízszer annyi van benne. Magyarán sokkal inkább belenyúl a hormonrendszeredbe. Párhuzamosan nem is szedheted a fogamzásgátlóval.
Beszélj a háziorvosoddal is. Ha tényleg pco-d van, akkor maximálisan indokolt egy normális kivizsgálás, oda viszont ő is beutalhat. Elvileg nem is kaphatnál anélkül ilyen erős gyógyszert.
2014. okt. 22. 22:58
2/3 anonim válasza:
Hát fura ennek a dokinak a hozzáállása. Kezelés nélkül a ciszták "kérges" réteget alkothatnak a petefészkeden, ami később a babatervezésnél nem igazán könnyíti meg a dolgot. Egy 3. nap hormonsor, D vitamin szint és terheléses cukor mindenképpen jó lenne. Metformint még nem biztos, hogy fel fognak írni, mivel nem szeretnétek babát, viszont diétát azt tartani kellene. A fogamzásgátló annyiban "segíthet", hogyha még 5-8 éven belül nem szeretnél babát, akkor szinten tartja a petefészkedet, a ciszták nem burjánzanak el. Viszont a tabi abbahagyása után mindenképpen az első dolog az a kivizsgálás, 3-as kezelés kis metforminnal kell, hogy legyen. Keress egy jó szakembert! Nekem is hasonló volt az esetem, úgy hozták meg a mensimet, és az úgymond mesterséges ciklusban el tudtam menni a 3. napon vérvételre, és utána terheléses cukorra. Itt igazolódtak a PCOS tünetei, és mivel mi babát szerettünk volna, elmentem endokrinológushoz, aki szerencsére értett hozzá, és felírta a Meforalt. Sok sikert!
2014. okt. 23. 08:19
3/3 A kérdező kommentje:
köszönöm a válaszokat! megerősítettetek abban, amit én is gondolok. El kell mennem megnézetni magam, van-e IR-em, van-e a hormonjaimmal baj. Fogamzásgátlót nem fogok beszedni, amíg ki nem derül más szakorvos véleményéből is, hogy mi történik velem.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!