15 éves vagyok és fogamzás gátlót akarok szedni. Hahhoz h felirasam anyukámnak ott kell lennie?
20 éves korodra már borotválkozhatsz ha így folytatod..
Főleg a mell körül lesz érdekes :D
NEM kell ott lennie anyukádnak.
És én 14 évesen már kaptam fogamzásgátlót menstruációs zavarokra, szóval befejezhetitek a kérdező ijesztgetését. Majd a nőgyógyász ellenjavallja, ha úgy gondolja, hogy nem szabad neki szednie. 2 éve beállt menstruációval már simán fel szokták írni.
Kedves utolsó! De neked más miatt írták! Gondolkozzál te is, mielőtt a többi válaszolót kezded leszidni...
Kedves kérdező! 15 évesen minek neked még fogamzásgátló? Későbbiekben, majd 10-15 év múlva már emiatt lehet, hogy nem lehet gyereked! Óvszer!
Egyébként a helyedben a helyesírási szótár iránt érdeklődnék!
Ha 2 éve beállt és szabályos a menstruációja, akkor a hormonrendszere orvosilag már kialakult, és lehet neki fogamzásgátlót adni. Ha nem állt be még neki, akkor az orvos nem fog neki adni. És a fog. gátlónak nincs olyan hatása, hogy meddő lesz tőle, aki fiatalon kezdi el szedni (feltéve, hogy a saját hormonrendszer a fentiek alapján már beindult és működik), nem tudom, mi ez a tévhit.
Hiába ilyen erkölcsös itt mindenki, ha ennek a lánynak már rendszeres szexuális kapcsolata van, akkor a tablettánál jobbat nem választhat. És a kérdésére se válaszolt senki valahogy, senki se sietett közölni, hogy 14 éves kortól egyedül mehet bármilyen orvoshoz (bár a tabletta marha drága, és a pénzt nyilván anyuka állja majd)
Ne akarjál fogamzásgátlót szedni! Se most, se később! Sokszorosára növeli a mellrák és az embólia kockázatát! Emellett a hormonrendszerben is zavart okozhat, minél fiatalabb vagy, annál inkább. Nálam pl kiváltott egy pajzsmirigy betegséget. Ne szedjél, hallgass rám! A szüleim orvosok, sürgősségin dolgoznak hosszú évek óta. Nagyon sok fiatal lányt visznek be trombózissal, embóliával, akik fogamzásgátlót szedtek előzőleg.
A te korodban, ha már nemi életet élsz, akkor az óvszer az elsődleges választandó módszer. Egyrészt véd a nemi betegségektől, mivel ebben a korban még gyakori a partnerváltás és emiatt magas a rizikója a HIV fertőzésnek és a Hepatitis B-nek, C-nek.
Csakis az óvszer védhet meg ezektől! Tessék minden alkalommal használni, egy alkalommal is meg lehet fertőződni! Ezek a fertőzések pedig nagyon komolyak, krónikus, halálos betegségek! A HIV fertőzés ki sem derül azonnal, sokáig tünetmentes. Bárki lehet hordozó, akivel lefekszel. Ha elkapod, nincs visszaút. Életed végéig olyan gyógyszereket szedhetsz, amiket vagy tud a szervezeted tolerálni vagy nem. Emellett meg partnerkapcsolatod sem biztos, hogy lesz többet. A Hepa c pedig még a HIV-nél is rosszabb!
Később, ha már felnőtt leszel és tartós kapcsolatod, házasságod lesz, akkor el lehet hagyni az óvszert. Vannak olyan gumik, amik alig érezhetők. Ne dőlj be a balga fiúknak a "zoknis" meséjére. Az a fiú, akinek fontos vagy, az vigyáz rád minden szempontból. Nem fogja engedni, hogy tönkretedd a mesterséges hormonnal a szervezeted.
Hajdanán én is sokat pasiztam, korán kezdtem mindent (sajnos). DE mindig használtunk gumit. OLyan pasival nem feküdtem le, aki nem akarta. Szerencsére nem is igen találkoztam olyannal.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!