Kezdőoldal » Egészség » Nők egészsége » A méhnyakrák elleni oltást...

A méhnyakrák elleni oltást csak akkor lehet beadatni, ha még nem voltam férfival?

Figyelt kérdés
Előre is köszönöm.
2009. nov. 6. 17:21
 1/10 anonim válasza:
igen,úgy célszerű..ha már egyszer is lefeküdtél valakivel,a hpv vírust attól az 1 alkalomtól is elkaphattad..Viszont ha nem fertőződtél,akkor nagyon kell az oltás.
2009. nov. 6. 17:40
 2/10 anonim ***** válasza:
100%

Be lehet adatni, de akkor már korántsem biztos, hogy védeni is fog, mert lehet, hogy már megfertőződtél és ekkor eső után köpönyeg...

Amúgy 12 éves kor az ajánlott (az Egyesült Királyságban).

2009. nov. 6. 17:52
 3/10 A kérdező kommentje:
A barátom egy hónapja volt vérvételen, semmilyen fertőzést nem mutatott. Már lefeküdtünk, nekem ő volt az első. Beoltassam magam?
2009. nov. 6. 19:02
 4/10 anonim ***** válasza:
Ha van rá 90 ezer forintod vagy ha ingyenes, akkor igen. Ártani biztos nem árt. De továbbra is monogámnak kell lennetek.
2009. nov. 6. 19:43
 5/10 anonim ***** válasza:
Csináltass egy hpv szűrést és ha negatív, nyugodtan adasd be magadnak az oltást.
2009. nov. 6. 22:22
 6/10 anonim ***** válasza:

A vérvétel nem mutatja ki a barátodnál a HPV-fertőzést. Az a baj, hogy ez egy DNS tumorvírus, melynek van lítikus és lizogén fázisa. Az előbbi fázisban "aktív", míg az utóbbiban csak "rejtőzködik" néhány sejt DNS-ében, és ekkor vérből nem lehet kimutatni. (Bár vannak molekuláris biológiai módszerek, de azt nem tudom, hogy ezeket mennyire használják a klinikumban).

Az oltásról pedig annyit, hogy (oltástól függően; nem tudom Mo.-n melyiket adják) 2 vagy 4 féle vírus variánstól véd, de több mint 60 variánsa van a HPV-nek... És nem minden esetben alakul ki méhnyakrák, hiába fertőződik meg valaki.

Inkább járj el rendszeresen szűrésre, mert a méhnyakrák, ha idejében felfedezik, akkor jól kezelhető (ha beoltatod magad, akkor is járj rendszeresen!!!).

2009. nov. 6. 22:28
 7/10 anonim ***** válasza:

A vége lemaradt:

Természetesen az oltással jelentősen csökkentheted a kockázatot, nem "ellene" beszéltem fentebb, hanem arra céloztam, hogy az se jelent 100%-os védelmet (mert még HPV nélkül is kialakulhat méhnyakrák), ezért a szűrés mindenképp fontos, akár beoltod magad, akár nem.

És a barátod helyett magad teszteltesd HPV-re, (kenetből PCR-ral kimutatják, ha fertőzött vagy).

2009. nov. 6. 23:09
 8/10 anonim ***** válasza:
Előttem lévő! Ha ezt anyagilag megteheti, akkor hogy jössz te ahhoz, hogy lebeszéld? Ha csak egy %-kal csökkenti a rák esélyét, akkor is be kell adni, ha van rá pénze! Sokra megy vele, ha kezelik a már kialakult betegséget, inkább meg kell előzni, ha erre mód van.
2009. nov. 7. 09:09
 9/10 anonim ***** válasza:

Kedves 09:09-es

Olvasd már el mégegyszer a 23:09-es hozzászólásomat...

Még külön ki is emelem, hogy nem az oltás ellen beszélek!

2009. nov. 7. 11:04
 10/10 anonim ***** válasza:

Amennyiben a pasi is először veled volt és csak egyszer, akkor igen.

De amúgy amennyire én tudom, csak az elsőnél fontos, a többi kettőnél nem.:/ mondjuk mi biztos-ami-biztos megvárjuk a harmadikigXD

2009. nov. 7. 17:52

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!