Mi az a menstruáció? 10/L
A női nemi működés a lányoknál a serdülőkor végén, a fiatal felnőttkor elején 10-15 éves korban az első menstruációs vérzéssel kezdődik, és a változó korban a menstruációs vérzések elmaradásával fejeződik be.
A menstruáció a méhnyálkahártya havonta (25-33 naponként) történő lelökődését és vérzés kíséretében történő kiürülését jelenti.
Teljesen szabályos ciklussorozat szinte nem is fordul elő, de ha huzamosabb ideig elmarad, és a nő nemi életet él, akkor nem árt a terhességre is gyanakodni. A tinédzsereknél a ciklus még meglehetősen ingadozó lehet, csak kb. 18-19 éves korban vesz fel egy viszonylagos állandóságot.
Normál menstruációs ciklus
1. menstruáció: a vérzés időtartama, 3-7 nap
2. peteérés: a petefészekben egy tüsző növekszik, benne egy petesejt érik
3. tüszőrepedés: a tüsző megreped és az érett petesejt kiszabadul. A kiszabadult petesejt a petevezetőbe kerül és megkezdi útját a méh felé.
4. luteális szakasz: kb. 14 nap, az üres tüsző sárgatesthormont termel, aminek legfontosabb feladata a méhnyálkahártya előkészítése. Ha a pete nem termékenyült meg, a méhnyálkahártya a következő menstruáció alkalmával leválik.
Előző vagyok:D na még azzal folytatnám hogy sokaknál vannak előjelek pl.alhas,derék,hát, fej, belső comb fájás,megerősödő fehérfolyás és pár nappal előtte barna folyás ami egyre sötétebbé válik a végén vérré.Menzesz előtt/alatt ideges és ingerült lehet a hormonok miatt meg mindenen elsírod magad:D.De már pár hónappal előtte lehet pár kis piros pötty a bugyidban ez is amolyan előjel:) előtte kis idővel a csípőd szélesebb lesz sokat nősz (én előtte 3 hónappal 10 centit nőttem:D)
Meg előtte pár kilóval több leszel a vízvisszatartás miatt.Hát én 1,5 éve menstruálok nem egy leányálom:D
Folyton görcsöl a hasam meg rosszul vagyok és volt hogy át is áztam:/
Ja ezzel kapcsolatban elfelejtettem szólni hogy ha már menstruálsz betétet kell használnod és pár év múlva kipróbálhatod a tampont is:)
Ha bármi kérdésed van írj privibe:D
14 / l
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!