A peteérés a menstruáció kezdeti napjától számított 14. napon van, vagy a peteéréstől számítva 14 nap múlva fog megjönni?
Tévedések...
Tehát: a peteérés a menzesz előtt 14 nappal van.
28 napos ciklusnál úgy van, ahogy leírtad, kedves kérdező. 30 napos ciklusnál a peteérés a 16. napon van, 35 naposnál a 21. napon.
A ciklus 3 szaszból áll. Az első az ún. follikuláris szak, ami a menzesz első napjától az ovulációig tart.
Utána van az ovuláció, a harmadik szasz pedig az ún. luteális fázis, ami az ovulációtól a menzeszig tart.
A harmadik szakasz az, aminek a hossza viszonylag fix, átlagosan 14 napos. Ugyanis a petefészekben a kilökődött petesejt helyén kialakul a sárgatest, ami progeszteront termel. Ez felelős azért, hogy ne jöjjön meg a menzesz. A menzesz majd csak akkor jön meg, ha a sárgatest elpusztul és a hormonszint lecsökken. Mivel a sárgatest élettartama fix., így a luteális szakasz is az.
Igen kis határok között változik a hossza (11-16 nap.)
Ezzel szemben a follikuláris szakasz elhúzódhat. Nekem volt már 216 napos ciklusom is, amiben aztán volt ovulációm. Ilyen hosszú ciklusnál is az első fele nyúlik meg, a luteális szakasz ún. 14 napos.
Ezért mondják azt, hogy az ovuláció ált. a következő vérzés előtt 14 nappal van.
Az, hogy a ciklus közepén, meg a 14. napon, nagyon nem pontos.
28 napos ciklusnál tényleg a 14. nap és pont félidő, de rövidebb, hosszabb ciklusoknál már nem.
Pl. 35 napos ciklusnál az ovuláció ált. a 21. napon van, ami ugye nagyon nem a közepe.
most nekem 19. nap van (4-én jött meg), olyan mintha most jönne meg, nem barna, hanem piros, bár látszik, hogy inkább nyálka. általában amúgy 30 nap körüli szokott lenni a teljes ciklus. talán már tegnap is volt valami, de vízben voltam, úgyhogy nem tudom biztosan.
Ez peteérés, vagy megeröltettem magam? (3,5 órát úsztam, és tóban, ráadásul tehát elég koszos víz)
Most megnéztem a naptárat, sajnos csak a májustól vannak meg az adatok: máj10, máj 22 peteérés, júni8, júni 20 peteérés, júli 4 és akkor elvileg tegnaptól peteérés. Tehát az egyik ciklus 30, a másik 27, szóval nagyjából ez stimmel, és rendszeresnek mondható szerintem. Egyébként inkább 30 fölött szokott lenni, olyan 30-32. A peteérés viszont összevissza van..
Az előzőnél is volt néhány napos vérzés, és ott 15 napra jött, tehát minden oké volt. (Egyébként általában nem vérzik)
Lehet, hogy az ovulációt nem jól ismerem fel? Ilyenkor 1-3 napig görcsöl a hasam alul, és folyás is van. Az első napot szoktam felírni. Vagy a görcsölés első napja nem egy napon van az ovulációval, hanem az csak a görcsölés végén van?
(Egybként 8 éve minden hónapban megjön normálisan, nem volt kiamradás, csak ezt az ovulációs dolgot nem értem.)
Az ovulációt úgy ismerheted fel:
Ilyen fél,vagy akár 1fokkal magasabb a hőmérsékleted
Fehér nyálka folyik belőled
Nem mindenkinél,de van,aki ilyenkor:jobban izzad,éhesebb,fáj a hasa,nincs étvágya. Remélem segítettem:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!