Fogamzásgátló szedése alatt is kialakulhat a PCOS?
Hát ha a szedés alatt alakul ki, azt úgy sem veszed észre. Ugyanis a tüneteit elfedi (rendszeresen van megvonásos vérzés, mérsékli a szőrösödést, a pattanásokat).
De sokszor olvasom egyébként, hogy a tablettaszedés után jön elő a PCOS.
Ennek két oka lehet:
1. Alapból megvolt a betegség, csak a fogamzásgátló szedése elfedte a tüneteket. Sokszor van ugyanis az, hogy a PCOS-es nőket nem vizsgálják ki rendesen (így ki sem derül a bajuk), csak felírnak nekik fogamzásgátlót a rendszertelen menzeszre, meg a szőrökre, aztán örüljenek...
2. A tabletta belekavar a hormonháztartásba, és a szedés abbahagyása után kialakul a PCOS. Szerintem olyan adat/tanulmány nincs, ami azt bizonyítaná, hogy maga a fogamzásgátló szedése kialakíthat PCOS-t.
De azért látok itt olyat, hogy szedés előtt nem volt baj a ciklusával, aztán szedés után meg nem jött meg, és kiderült, hogy PCOS. De hogy előtte volt-e esetleg hajlama rá, és csak a trigger, a kiváltó ok volt a tabi, vagy tényleg effektíve a tabi okozta...hát érdekes kérdés:)
Köszönöm a kimerítő választ. Nagyon sokáig szedtem egy bizonyos gyógyszer ami csütörtökönként fogyott el, és percre pontosan hétfő reggel mindig meg is jött tőle. Aztán abbahagytam, mert férjhez mentem, babát is szültem. Most kb 1 1/2 éve szedek egy másik fajta gyógyszer, ami szintén csütörtökön fogy el, de ennél nem jön meg hétfőn, most is kedd este volt mire megjött. Szerinted mitől ez a változás?
Barátnőm vetette fel, hogy akár ez is lehet PCOS jele. Amikor az előző gyógyszert abbahagytam akkor megjött utána rendesen mindig, és a baba is 4-dik hónapra összejött.
A barátnőd baromságokat beszél, már elnézést.
Miért lenne ez a PCOS jele?
Simán annyit jelent, hogy később csökken le ezután a tabi után a hormonszint, mint az előző után. Emiatt később jön meg. Gondolom más hormontartalmút vagy másfajta hormont tartalmazó szert szedsz.
Nincs ebben semmi különös, nem kell hülyeségeket beleképzelni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!