Kezdőoldal » Egészség » Nők egészsége » Mi történik, amikor kimarad...

Mi történik, amikor kimarad egy menstruáció?

Figyelt kérdés

Több helyen utána olvastam, és írják, hogy előfordul olyan, mikor nem jön meg a menstruáció, és, ha egyszer-kétszer van ilyen, az nem jelent problémát.

De ilyenkor mi történik? és helyette semmi nincs, vagy barnázás előfordulhat?

(azért kérdezem, mert nekem most nem jön meg, és nicns annyi tünetem, mint ami szokott lenni).

Ennek hormonális oka lehet? Vagy az életmód?(pl stressz, fogyás, hízás, sport?)

Vagy ezzel érdemes orvoshoz menni, mindegy, hogy hányszor történik ilyen?

2013. máj. 14. 14:54
 1/7 anonim ***** válasza:
Azok lehetnek okok, amiket felsoroltál, de ha még nincs 2 éve, hogy menstruálsz, akkor normális, ha kimarad pár hónap is.
2013. máj. 14. 15:09
 2/7 A kérdező kommentje:

Hát igazából már 5-6 éve menstruálok.:)

Igen azt tudom, hogy a kezdetén előfordul ilyen mert még nem áll be.:)

Ha ezek lehetnek okok, akkor megnyugodtam.

2013. máj. 14. 15:10
 3/7 anonim ***** válasza:
0%
Első vagyok. De lehet akár petefészek ciszta is. Szóval egy vizsgálat nem árt sosem, és legalább megnyugszol.
2013. máj. 14. 15:13
 4/7 A kérdező kommentje:

Hát remélem nincs baj.:(

Viszont ha nagyon nem akar megjönni 100%, hogy elmegyek az orvoshoz. Igazából barnás folyásom volt tegnap előtt este, meg még az utolsó menstruáció után 1 héttel kb.

És semmi vér, semmi...

Viszont így akkor lehet mégis elmegyek, nehogy tényleg baj legyen.

2013. máj. 14. 15:26
 5/7 anonim ***** válasza:
Az eddigi válaszok írója vagyok. Nagyon remélem, hogy nem is lesz semmi bajod sem most, sem soha az életben!!! :) Azzal csak jót teszel Magadnak, ha orvoshoz mész, hiszen biztosat csak ő tud mondani!!! :)
2013. máj. 14. 15:44
 6/7 anonim ***** válasza:
100%

Most az élettani hátterére vagy kíváncsi?

Kimarad a peteérés, azért nem jön meg.

Normális esetben a ciklus közepe táján (mondjuk az ideje függ a ciklus hosszától) megérik egy petesejt és kilökődik a petefészekből.

A helyén kialakul a sárgatest, ami egy hormont, progeszteront termel.

Ez a hormon felelős azért, hogy előkészítse a nyálkahártyát a megtermékenyült petesejt számára, hogy be tudjon ágyazódni.

Ha nem termékenyül meg a petesejt, akkor a sárgatest elsorvad, a progeszteronszint pedig lecsökken.

A progeszteron megvonása pedig a nyálkahártya lelökődését eredményezi.

Ha nem történik meg a petesejt kilökődése, akkor nem alakul ki a helyén sárgatest sem. Nem emelkedik meg a progeszteronszint, majd nem csökken le, így nem is jön meg a vérzés.

Pecsételés előfordulhat, ha a méhnyálkahártya a folyamatos ösztrogénhatás miatt (ami a ciklus első felére jellemző) egyre vastagabbá válik, de a szervezet már nem tudja fenntartani. Ilyenkor van vmiféle vérzés, pecsételgetés, ami akár el is húzódhat, de igazi menstruáció nincs.

De az is lehet, hogy nem jelentkezik semmilyen vérzés, csak majd akkor, mikor a következő petesejt kilökődésével termelődik progeszteron.

Az ovuláció kimaradása előfordulhat egészséges nőknél is, évente maximum 1-2 alkalommal.

De jelezhet betegséget (hormonális eltérést), de akár stressz, fokozott megerőltetés, táplálkozási zavar miatt is előfordulhat.

2013. máj. 14. 16:16
 7/7 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen mindkettőtöknek!!!

Igen, erre is kiváncsi voltam, hogy ilyenkor mi zajlik le pontosan a szerevezetben! NAgyon köszönöm, így már a folyamatot is megértettem.

A biztonság kedvéért elmegyek orvoshoz.:)

2013. máj. 14. 16:42

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!