Rákszűrés eredményem P2, HPV gyanú?
A HPV még nem jelenti azt, hogy rákos vagy, vagy azt hogy rákos leszel. Ez csak azt jelenti, hogy a vírus jelen van a szervezetedben, ezért tanácsos gyakrabban végezni rákszűrést ( egyébként így van ezzel a föld lakosságának kb 80%-a)
A HPV-nek is nagyon sok fajtája van, vannak magas és alacsony kockázatúak. Ha nagyon izgulsz miatta, akkor kérd meg az orvosodat, hogy csináljon HPV tipizálást, amivel meg lehet állapítani, hogy melyik fajta.
Nem, nem azt jelenti. A P2 annyit jelent, hogy normális hámsejtek és gyulladásos sejtek vannak a kenetben.
A p3 stb esetén pedig már vannak atípusos sejtek.
Nagyon nem ugyanaz a kettő.
Nem mondtam, hogy a gyulladást okozza a HPV.
A HPV elváltozásokat okoz a sejtekben, amik láthatóak a fénymikroszkóppal. De az még nem jelenti azt, hogy daganatos elváltozásra gyanúsak a sejtek.
Nekem így tanították. Nem rég volt egy hasonló kérdés, annak kapcsán direkt meg is kérdeztem a nőgyógy tanárt, hogy lehet-e HPV gyanú p2-es eredménynél, és mondta, hogy igen.
Én ezt úgy tudom értelmezni, hogy a HPV-vel fertőzött sejt először mutat bizonyos elváltozásokat, amiből lehet következtetni a vírus jelenlétére. Majd utána fog jelentkezni a praecarcinomás elváltozás.
Egyébként ez nekem sem volt teljesen világos, még a könyvben sem, de a nőgyógyász így mondta.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!