Kezdőoldal » Egészség » Nők egészsége » A fogamzásgátlótól beállhat a...

A fogamzásgátlótól beállhat a ciklusom?

Figyelt kérdés

18 éves vagyok. Nagyon rendszertelen a menstruációm már 12 éves korom óta, még "nyugalmasabb" időszakokban is 6-7 napot késik. Mostanában elég sok a stresszhelyzet körülöttem, érettségi, jogosítvány, továbbtanulás... tipikus végzős szindróma. Az utóbbi fél évben előfordult párszor, hogy 15-20 napot is késett a vérzésem.

Kb. két hónapja tervezem, hogy elmegyek egy nőgyógyászhoz fogamzásgátlót felíratni, de még nem volt sajnos időm.

Nektek (elsősorban azoknak, akiknek hasonlóan rendszertelen volt a ciklusuk) stabilizálódott a fogamzásgátlótól? Vagy mit szokott felírni az orvos hasonló jellegű problémára?

Előre is köszi a válaszokat. :)

2013. febr. 14. 18:22
 1/7 anonim ***** válasza:

szia

nekem is ez volt a panaszom, már ennyi idősen is. Először tabira gondoltam, aztán úgy voltam vele, hogy lehet azzal nem járnék jól. Így elmentem, a doki elküldött vérvételre és kiderült, hogy hormonális eredetű a probléma. Kaptam rá gyógyszert, most drukkolok hogy használjon.

Szóval szerintem számíts vérvételre, nem hiszem, hogy csak úgy ukkmukk felírnak erre a panaszra egy fog. gátlót. Ez nem annyira akkut dolog, szerintem várj vele míg leérettségizel.

2013. febr. 14. 18:42
 2/7 A kérdező kommentje:
Fogamzásgátlót egyébként is szeretnék felíratni. Ilyenkor egyáltalán nem írja fel a doki? :/
2013. febr. 14. 18:45
 3/7 anonim ***** válasza:

Sajnos de, felírják.

A tabletta nem beállítja a vérzést, ez egy óriási tévhit.

A tabletta úgy működik, hogy a te saját, rendszertelen ciklusodat egyszerűen kikapcsolja.

Amíg szeded a tabit és ezzel folyamatosan hormont adagolsz, addig nem vérzel, ha abbahagyod, akkor lecsökken a hormonszint és vérzel. Ennyi.

Ha előbb hagyod abba, előbb vérzel, ha később, akkor meg később. Ezért lehet vele tologatni a vérzést. (Ami nem menzesz, hanem megvonásos vérzés, hiszen a tabi megvonása okozza).

Ebből következik, hogy az alap probléma nem fog megoldódni, csak a tüneteket fogja kezelni. Olyan, mint mondjuk a fájdalomcsillapító. A fájdalom okát az se szünteti meg, csak nem érzed, ennyi.

Ha abbahagyod a tablettát, akkor visszajön a rendszertelenség. Sőt, akinek rendszertelen vérzésre adják, azoknál sok esetben még tovább romlik a helyzet.

2013. febr. 14. 19:23
 4/7 anonim ***** válasza:

Először végeztetnék egy hormonvizsgálatot.Mert a fogamzásgátló csak tüneti kezelés,ha egyszer abbahagyod sokkal nagyobb lesz a probléma..

Nekem is 3 orvos ez akarta javasolni,addig mentem találtam egy olyan orvost,aki komolyan is foglalkozott a problémákkal..Ő azt mondta,hogy az az orvos,aki fog.gátlóval akarja kezelni a ciklus szabálytalanságát,valahol a 80-as években érzi még magát...

Kaptam gyógyszert a kifejezett problémámra,3 hónap alatt beállt a ciklusom,utána 4 évig teljesen normálisan menstruáltam,majd babát szültem és azóta is rendben vagyok.

Tehát a tanácsom mindenképpen egy megfelelő,alapos,lelkiismeretes orvos.

2013. febr. 14. 19:57
 5/7 anonim ***** válasza:
Ha lelkiismeretlen a doki, akkor felírja a foggátlót, de természetesen ez nem gyógyít meg, csak elfedi a problémát amig szede. Utána folytatódik minden mint elötte. sőt rosszabb lesz.
2013. febr. 15. 08:27
 6/7 anonim ***** válasza:
Fogamzásgátló nem oldaná meg problémádat
2013. febr. 15. 08:36
 7/7 anonim ***** válasza:

A fogamzásgátló nem hozza rendbe a ciklusodat, a tablettamentes időszakban nem 'igazi' vérzésed lesz, hanem a hormonhiány miatt ún. megvonásos vérzés. Amint abbahagyod a tabletta szedését, ugyan olyan lesz, mint előtte.

Mindenképp menj el nőgyógyászhoz (hacsak nem egy nemtörődöm kretént fogsz ki), majd elküld laborba. A probléma okát kell megkeresni!

2013. febr. 15. 18:36

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!