A C-vitamin lúgos formáját, a nátrium aszkorbátot C-vitamin aszkorbinsavval és szódabikarbonával lehet elegyíteni, így nátriumaszkorbátot kapunk. De gyakorlatban hogyan is van ez?
Porítva mindkettő egyszerre pohár vízben? Tudtátok hogy a sima c vitamin savasít?
Akkor ugye tabletta formájában nem kapható a lúgos formája?
A szódabikarbóna nagyon hígítja a székletem, kisebb dózisba is. Akkor nincs megoldás? :D
A nátrium-aszkorbát az aszkorbinsav nátrium sója, nincs különösebb szerepe felszívódás szempontjából. A gyomorsav kiszorítja a sójából, és így aszkorbinsav és konyhasó lesz belőle, szóval valamennyi savat megköt, amikor beveszed, de ez a mennyiség jelentéktelen. Ami problémásabb, hogy a napi nátrium bevitel nem jó, ha meghaladja a 2000mg-ot, és ezt egy átlag magyar már alapból túl szokta lépni, szóval nem jó még a C-vitaminnal együtt is plusz nátriumot bevinni, mert emeli a vérnyomást, és hosszú távon nem tesz jót a szív- és érrendszernek. Az említett 500mg-os Eurivit-nál 41mg nátrium van egy tablettában. Nem tudom, hogy ezt miért érzik indokoltnak, talán nem annyira savanyú így, amikor összerágod, vagy valami hasonló triviális oka lehet.
Ha nagy feleslegben szeded be, akkor a bélbe ürül, és hasmenés lesz az eredménye. Egyébként meg a szervezet antioxidánsként hasznosítja, és egy idő után elbontja. Valószínűleg több útvonala van a metabolizmusának, az egyik az oxál savas, ami miatt gyanították, hogy oxálsavas vesekő képződését elősegítheti, ha sok C-vitamint eszel, de ezt az általam legutóbb látott 2012-es cikkek nem erősítették meg. Egyébként ránézésre nyilvánvalóan termelődik valamennyi széndioxid a lebontása során, ami vízzel szénsavat alkot, tehát tekintheted savas bomlásterméknek. Ahogy előttem is írták, a savas bomlástermékektől a szervezet megszabadul, és így tartja elég szűk keretek között a vér pH értékét. Teszi ezt úgy, hogy vagy széndioxid formájában kilégzed őket, vagy a nitrogén és kén tartalmú fehérje bomlástermékek esetében karbamid és szulfát formájában a vizelettel üríted őket. Ez egy elég hatékony rendszer, szóval egyáltalán nem kell attól tartanod, hogy "elsavasodsz", illetve lúgosító diétát alkalmaznod, ami egy tudományos képtelenség.
Ha a helyes étrenddel kapcsolatban tanácsot szeretnél kérni, akkor javaslom, hogy kérdezz meg egy dietetikust, orvost, élelmiszermérnököt vagy biológus mérnököt. Nagy valószínűséggel bármelyik ezek közül tanult dietetikát, és tud valami építő jellegűt mondani.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!