Kivették a jobb petefészkem, a balról pedig a petevezetéket vették ki. Azaz nem lehet menstruációm. Akkor hogy lehet, hogy most ma, a műtét után 3 héttel, alvadt vér darabok jönnek belőlem? Az orvosok ilyet nem mondtak hogy várható lenne.
Szegénykém:(
Nem tanultál még erről biológián?
A nőknek van két petefészkük, amiket a petevezető köt össze a méhvel.
A petefészekben érnek meg a petesejtek, és ott termelődnek a hormonok is. Kb. a ciklus közepe táján a petefészekből kiszabadul egy petesejt és elkezd vándorolni a méh felé. Közben a petefészekben a petesejt helyén alakul ki az ún. sárgatest, ami egyfajta hormont termel. Ez a hormon az, ami előkészíti a méh belső felszínét (a nyálkahártyát) arra, hogy ha a petesejt megtermékenyül, akkor be tudjon ágyazódni. Ha a megtermékenyítés nem történik meg, akkor a sárgatest elpusztul, nem tud több hormont termelni, erre pedig a szervezet úgy reagál, hogy leválik a méhnyálkahártya. Ezt nevezik menstruációnak.
Tehát ha az egyik petefészked megvan, és abban létrejöhet peteérés, akkor hiába nincs meg a petevezető, attól még menstruálhatsz.
Sőt, a menzeszen kívül is lehetnek ilyen-olyan vérzések, amik a méhből származnak. Akár a műtét miatt, akár vmilyen szervi elváltozás miatt, akár hormonprobléma miatt.
Szerintem mindenképpen menj el orvoshoz, hogy megnézze honnan származik a vérzés és mitől van!
értem én ezeket, egyébként nem tanultam még róla, mert sokat hiányoztam az iskolából sajnos.
a betegségem miatt ebből az évből is 2 hónapot kell kihagynom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!