Kezdőoldal » Egészség » Nők egészsége » Lehetek HIV-es?

Lehetek HIV-es?

Figyelt kérdés

4 és fél évvel ezelőtt volt egy partnerem, akinek korábban elég sok nővel volt kapcsolata. Óvszer nélkül szexeltünk (máshogy védekeztünk), mert nem gondoltam végig, hogy egy ilyen partnertől bármit összeszedhetek. Illetve azt állította az akkori párom, hogy rendszeresen megy vért adni (sosem tudtam meg, hogy ez tényleg így van-e, néha hajlamos volt hazugságokba belemenni) és ott ugye alapból szűrnek HIV-re, és jelzik, ha valami gond van. Úgyhogy különösebben tényleg nem törődtem a dologgal.

Azóta 4 éve új párom van, akinek én vagyok az első. Eleinte tablettát szedtem, de később átálltunk az óvszeres védekezésre. A mostani párom viszont tényleg volt már többször is vért adni, és semmi problémát sem jeleztek, hogy bármi probléma lenne a vérével. Ez a HIV-es történet eszembe se jutott volna, csakhogy ma pont láttam egy filmet, amiben egy HIV-es nőről van szó, és eszembe jutott, hogy úristen, mi van, ha én is HIV-es vagyok? Amúgy meg nincsen semmi bajom, jó a közérzetem.

Lehetséges, hogy hiv-es vagyok, ha a párom vére rendben van? Vagy menjek el egy szűrésre? Szerintetek?

2012. szept. 24. 20:36
 1/8 anonim ***** válasza:
100%
Simán lehetsz. Ha óvszereztek, akkor elképzelhető, hogy nem fertőzted meg a párod.
2012. szept. 24. 20:41
 2/8 A kérdező kommentje:
Oké, de előtte félévig tablettával védekeztünk. Az alatt nem kapta volna el?
2012. szept. 24. 20:43
 3/8 anonim ***** válasza:
100%
De elkapta volna. Akkor nem vagy az, ebben biztos lehetsz.
2012. szept. 24. 20:46
 4/8 A kérdező kommentje:
Mondjuk inkább elmegyek egy szűrésre, az a 100%, túlélem azt a pár lapos pillantást, meg azt a pár ezer forintos költséget. Azért köszönöm a nyugtató szavakat. :)
2012. szept. 24. 20:49
 5/8 anonim ***** válasza:
100%
Egyáltalán nem 100% hogy ha óvszer nélkül közösülsz egy HIV fertőzöttel akkor te is megfertőződsz. Ez természetesen a párodra is vonatkozik. Arról nem is beszélve, hogy bár az európai lakosság igen csekély hányada immúnis a HIV vírusra, és azt nem tudják név szerint hogy kik ezek:) Ha valamiért is felmerül benned a gyanú, menj el nyugodtan megnézetni, ha más nem úgy, hogy te is adsz vért.
2012. szept. 24. 21:33
 6/8 anonim ***** válasza:
100%

Azt kevesen tudják, hogy a HIV 8x nagyobb eséllyel terjed férfiról nőre, mint nőről férfira. Továbbá, ha valakibe HIV+ vérrel szennyezett tűt (vagyis fecskendő nem játszik) szúrnak, akkor is "csak" 0,3% a fertőződés esélye. Utóbbi tények miatt lazán elképzelhető, hogy egy HIV+ nő fél év alatt nem fertőzi meg férfi partnerét.

Ezt nem ijesztgetésnek szántam, csak gondolom megosztom, hátha valakinek később hasznára válik. Ha bárki bizonytalan, akkor inkább teszteljen (megnyugtatásképpen sem utolsó szempont), mert ez egy nagyon alattomos vírus.

2012. szept. 24. 22:24
 7/8 anonim ***** válasza:
Az utolsó kettőnek van igaza. Nem tudhatod hogy van-e hiv-ed csak azért, mert a párodnak nincs, és általában a nők nehezebben adják tovább, mint a férfiak. Ennek oka, hogy a savas hüvelyflórát a HIV legtöbb variánsa nem bírja (kivétel a HIV-1 M variáns H szubtípusa). Nem egy olyan eset volt, hogy egy gyerekről derült ki először, hogy hiv-fertőzött, innen tudták meg, hogy az édesanya is az, és vertikális transzmisszióval adta át a vírust a gyereknek, miközben az apának semmi baja nem volt. Azért Mo. még mindig alacsony fertőzöttségűnek számít, és különben minden ellenkező híresztelés szerint mostmár a hiv-vel is egyre inkább együtt lehet élni (lassan az eü.-ben tapasztalható diszkrimináció és pl a transzplantra vonatkozó törvény lesz a legnagyobb bajunk), úgyhogy túlságosan ne parázz rá, de menj el szűrésre, ha tartasz a hivtől.
2012. szept. 30. 02:26
 8/8 anonim ***** válasza:
természetesen minden ellenkező híresztelés ellenére. Na, lényeg, hogy menj szűrésre, ha bp-i vagy, akkor a karolina úti szűrőállomást javaslom.
2012. szept. 30. 02:28

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!