Kezdőoldal » Egészség » Nők egészsége » Miért létezhet, hogyan alakult...

Miért létezhet, hogyan alakult ki a menstruáció?

Figyelt kérdés

Már egy ideje foglalkoztat ez a kérdés, hogy az ember fejlődése során mikor jelenhetett meg ez a dolog, mi okozhatta, mit szolgál, hogyan tudott fennmaradni?

Először is, ez csak a Homo Sapiens jellemzője lett, vagy lehetséges hogy valamelyik korábbi emberelőd nőstényei is már szenvedtek ettől? Mert egy vérző szőrös majmot nehezen tudok elképzelni :D

A másik: hogyan maradhatott fenn? Gondoljunk csak bele, nehéz elképzelni, hogy a görcsöktől fetrengő, messziről érezhető szagúan vérző ősasszonyt nem kapták el a vadállatok... Vagy az ilyen mértékű szenvedés csak a modern világ mellékterméke, és akkoriban enyhébb lehetett? Mert a logika nekem azt súgja, hogy így már ki kellett volna halnia a dolognak...

És még valami: Miért alakult ki, és mit szolgál? Olvastam olyan feltételezést, miszerint az ember felegyenesedése az oka, ami által a vérkeringés ilyen mértékű nyomást gyakorol a méhre (ami nekem hülyeségnek tűnik mivel 1. hormonálisan van szabályozva, és a méhnyálkahártya a méhen kívül is havonta leválik, ha a testben van, lásd endometriózis 2. akkor mondjuk a kenguruknak miért nem jön meg? :D)

És az utolsó: Mi a fenére jó? Rózsaszín női honlapokon szokták írogatni, hogy "örülj, ha megjön, ajándék, a tested jelzi, hogy jól működik, bla bla"... Én a két napig tartó cselekvésképtelenséget nem tartom ajándéknak, szerintem ezzel nem csak én vagyok így... (akkor inkább miért nem mondjuk pisilünk lilát havonta egyszer, hogy a szervezet jelezze, hogy OK?)

Szóval a legfőbb kérdés: mégis mi a fene volt "természetanya" célja ezzel? Valami evolúciós levezetés érdekelne. Foglalkozott valaki már a témával?

2012. jún. 16. 22:17
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
79%

Tanakodhatunk ezeken, persze. De attól még nem fog változni a dolog: minden k*rva hónapban el kell viselnünk...

Ennyi erővel azon is tanakodhatnánk, mi a francnak van szűzhártya, vagy a nőknek miért nincs annyi orgazmusa mint a férfiaknak, stb stb stb... És ha már itt tartunk: miért csak a nők tudnak gyereket szülni? Annyira igazságtalan!

2012. jún. 16. 23:00
 12/19 A kérdező kommentje:

A szűzhártya amúgy a másik hasonló kérdésem :D Az orgazmushoz nem tudok hozzászólni, de szerintem annak egyszerűen anatómiai oka van.

A gyerekszülésben azért még mindig egy picit több értelmet látok mint a havivérzésben :D

És szerintem nem kéne úgy lennie, hogy örökre szenvedünk tőle. Egyszer a géntechnológia vagy a gyógyszerészet talán erre is megoldást talál majd :D (végülis sok fogamzásgátló módszer már ma is nyújt enyhítést vagy megszűntetést, csak ugye az ember nem szívesen tömi magát tele hormonokkal, a műtéti beavatkozások, mint a nyálkahártya kiégetése, meg helyrehozhatatlan károkat okoznak...)

De igazából magára a kérdésemre még nem nagyon jött hasznos válasz... Tényleg ennyire rejtély lenne ez a téma?

2012. jún. 16. 23:12
 13/19 anonim ***** válasza:
Nem gondolod, hogy esetleg a tanárod vagy inkább egy biológust kéne erről megkérdezned?
2012. jún. 16. 23:14
 14/19 A kérdező kommentje:
Mivel nyári szünet van, és úgyis este unatkozva ülök itthon, a gyik.hu valamiért most elérhetőbbnek tűnt :D Meg azért abban reménykedtem, hogy legalább egyvalaki lesz itt a sokszáz látogató közül, aki kicsit is konyít ehhez a témához...
2012. jún. 16. 23:20
 15/19 anonim ***** válasza:

Hogy legyen sex-re vágya az embernek!

Az evulució így fejlődött !!

Ha kell egy férfi itt vagyok 20 évesen! :DD

2012. jún. 16. 23:35
 16/19 A kérdező kommentje:

heranaus, ha megvan, a szex az utolsó előtti dolog amire vágyom (a beöntés előtt... a lista elejét pedig a forrócsoki és a alvás foglalja holtversenyben.)

Szerintem ilyenkor egyik félnek sincs gusztusa hozzá.

2012. jún. 16. 23:47
 17/19 anonim ***** válasza:
100%

Mindkét általad felvetett dologra is többféle magyarázat született: szűzhártya és menstruációs ciklus is megfigyelhető más fajoknál (pl. szűzhűrtya rengeteg emlősnél /ló, hiéna, bálna, stb./, mensturációs ciklus pedig az összes főemlősnél).

A szűzhártyás kérdéseddel kezdem: erre talán a legnépszerűbb felvetés, hogy azért alakult ki, hogy az amúgy a külvilág felé nyitott vaginát valami védje a bakteriális és gombás fertőzések ellen. Egyéb elméletek is léteznek, pl. hogy ez az embrionális fejlődésből visszamaradt hártya, amely felnőttkorban elveszti funkcióját, illetve etológia hipotézisekkel is magyarázzák a meglétét (feltételezés 1: csak olyan fajokban alakul ki, ahol a hím egyedeknek előnyös szűz partnert választani; feltételezés 2: a fiatal nőstényeket tartja vissza a felelőtlen szextől, mert így csak biztos partnerrel közösülnek, amely segíti az utód felnevelését). Ha engem kérdezel, akkor az első feltételezést tartom valószínűnek, kiegészítve azzal, hogy talán azért van csak szükség a védő funkcióra csak a fiatal, még nem ivarérett egyedekben, hogy a felszálló fertőzéseket és így a következetes meddőséget elkerülhessék, gyermekkorban ugyanis a női külső nemi szerveket jóval nehezebb tisztán tartani, egy meddő nő pedig evolúciós szempontból selejt - a faj fennmaradását nem segíti. Szerintem ezt a feltételezést némiképp alátámasztja az a tény, hogy egyes fajokban a szűzhártya ivarérett korban eltűnik (pl. tengerimalac), persze gyógyszerész vagyok és nem biológus, tehát tévedhetek :)

Menstruációs ciklus. Minden méhlepényes emlősnél van endometrium, amely megvastagodik az állat termékeny korában. A legtöbb méhlepényes emlősnek van ösztrogénfüggő ivari ciklusa, de csak és kizárólag a főemlősöknek van menstruációs ciklusa. A különsgé a kettő között az, hogy az ösztrogénfüggő ivari ciklusos állatok (pl. kutya) esetében felszívódik a méhnyálkahártya, míg a menstruáló főemlősök és emberek esetében ciklusról ciklusra, vérzéssel kísérve leválik. Az, hogy a fajok esetében még a szexuális aktivitás tekintetében is különbség van, csak egy kis plusz etológiai csavar a történetben: a főemlősök bármikor szexuálisan aktívak lehetnek, ráadásul ún. rejtett ovulációjuk van, míg az öztrogénfüggő ivari ciklusos állatok csak ovuláció idején közösülnek, ami náluk ugye szemmel látható tünetekkel (=tüzelés) jár. Hogy végképp összezavarjalak: a főemlősök szexuális vágya is ovulációkor a legmagasabb, illetve egyes esetekben emberben is jár csekély vérzéssel a tüszőrepedés (lásd köztivérzés). És akkor a miért. Viszonylag általánosan elfogadott hipotézis, hogy energetikai okokból alakult így: a főemlősök embrióinak kifejlődéséhez vastag endometriumra lenne szükség, amelyet fenntartani sokkal több energiába kerülne, mint a havi leválással járó vérveszteséget pótolni, illetve a következő cikluban mindent "újrakezdeni". Ez ugyanakkor továbbra is egy élénk vitatéma, .. sőt, egyes tudósok azt állítják, hogy a mi esetünkben is felszívódik a leváló nyálkahártya igen jelentős, kb. kétharmad része.

2012. jún. 17. 02:20
 18/19 anonim ***** válasza:
Bocsi,hogy beleszólok,de hogy érted azt hogy a szűzhártya véd/védett a fertőzésektől?Nem gondolnám hogy így lenne,de én csak kérdezem,mert érdekel.
2012. jún. 17. 03:04
 19/19 anonim ***** válasza:
100%
#18-nak: Egyrészt a vagina részleges záródása által kimutathatóan csökken a bakteriális beáramlás (ez elsősorban vizes közegben van így, ennek megfelelően feltételezik, hogy az egyedfejlődésnek abban a szakaszában alakulhatott ki, amikor alkalmazkodtunk a vizes környezetben történő táplálékszerzéshez - mindenesetre ez a kevés meglévő tényszerű ismeretek egyike), így tehát a következetesen kialakuló és kezeletlen esetben meddőségre vezető gyulladás is, ugyanakkor feltételezik azt is, hogy ebben az esetben egy kétoldali barrier funkcióról van szó. Kívülről a fertőzés nehezebben jut be, belülről pedig a hymen megfelelően nedves környezetet biztosít a hüvely saját normál flórája számára, ami így szintén elősegíti a fertőzések elleni védekezést. Mint az előző hozzászólásomban is jeleztem, ez egy eléggé vitatott téma, úgyhogy legalább annyi érv szól egy elmélet mellett, mint ellene is :) Én személy szerint talán ezt tartom a legelfogadhatóbbnak.
2012. jún. 17. 15:43
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!