Kezdőoldal » Egészség » Nők egészsége » S. O. S. Lányok, ki tud...

S. O. S. Lányok, ki tud segíteni? (Fogamzásgátló abbahagyása)

Figyelt kérdés

4 és fél éve szedek fogamzásgátlót, annak idején a nőgyógyászom ajánlotta, mert volt petefészek cisztám és szerinte ez segít megvédeni tőle. De egyre jobban utálom szedni, teljesen hazavágja a libidómat (ezt abból vontam le, hogy a gyógyszer szedése előtt illetve a gyógyszer szedése mellet a 7 napos szünetekben is pokolian kívánom a szexet, de a 21 napos szedés alatt szinte nem). Az utóbbi fél évben elég sokszor kellett nőgyógyászhoz mennem visszatérő viszketéssel, én ezt is a gyógyszer rovására írom. Mégis félek abbahagyni, a legnagyobb aggodalmam az, hogy az abbahagyása után össze-vissza fog megjönni mint a kis tinilányoknak, akiknek mostanában jött csak meg. Hamarosan munkába állok és nem tudom, hogy hogy fogom megoldani, ha össze-visszajön meg.

Tehát a kérdéseim:

- számíthatok rá, hogy nagy eséllyel össze-visszajön meg majd? pl 2 hetente? vagy ez ritkább?? (gyógyszer szedése előtt is pontos volt a ciklusom)

-erősebb lesz a vérzés mint most? előtte se volt az soha, csak közepes

-számíthatok erősebb fájdalomra, mint a gyógyszer mellett?

Illetve még egy utolsó, a legutóbbi menstruációmkor nagyon kevés volt a menzeszem, de nem akartam egyből orvoshoz rohanni. Úgy vagyok vele, hogy meg kéne várni a mostanit, hogy biztos legyek benne, hogy érdemes ezzel orvoshoz mennem. (mármint a vér mennyisége, mert máskor is volt hogy vmi miatt átmenetileg kevés volt pl betegség). Szóval, szedjem legalább addig a gyógyszert míg kiderül, hogy a vérzés mennyisége normális? Nem akarok úgy járni, hogy az orvos rá fogja arra, hogy abbahagytam a gyógyszert.

Bocsi, hogy hosszú lett.

22/L

2012. jún. 11. 12:08
 1/10 anonim ***** válasza:
Az aggodalmaid egyáltalán nem alaptalanok. Amit írtál az mind előfordulhat, nem valószínű hogy sikerül tünetmentesen átvészelned ezt az időszakot.
2012. jún. 11. 12:20
 2/10 anonim ***** válasza:

- ha még mindig szeded, akkor a legutóbbi menzeszed valójában nem igazi menstruáció volt, hanem ún. megvonásos vérzés, amelyet egyébként mesterségesen idéznek elő, mivel a nőket pszichésen megterhelte a tény, h nem menstruálnak fogamzásgátló mellett. "nem érezték nőnek magukat"

- ha korábban szabályos volt a ciklusod, jó eséllyel újra az lesz, miután abbahagyod a tabletta szedését

- a vér mennyisége kicsit több lesz és esetleg fájhat, mivel az már igazi menstruációs vérzés. nem törvényszerű, h fájjon, alkat kérdése és időszakosan változik. ahogy a mennyiségét is sok minden befolyásolja. én pl elég vékony voltam egész életemben, annyira, h pl véradó sem lehetek, mert nem érem el az ehhez szükséges min. súlyhatárt. a menzeszem "természetes", azaz nem szedek tablettát, mégsem vesztek sok vért, mert beleszédülnék :). a természet elég jól megalkotta, összehangolta ezeket a dolgokat, ne aggódj, ilyen esetekben általában sokkal jobb munkát végez, mint az orvostudomány :)

2012. jún. 11. 12:21
 3/10 anonim ***** válasza:

2 hetente? Igen, az a ritkább. Nagyobb az esélye annak, hogy egyáltalán nem jön meg, vagy megjön és utána marad ki nagyobb szünet, amíg beáll.

Nekem a gyógyszer abbahagyása után volt 2 menszeszem, majd 4 hónapig nem is menstruáltam, csak azután állt be.

Erősebb lesz a vérzés, de valószínűleg csak annál, mint most. Nekem ugyanolyan lett, mint a gyógyszer előtt volt.

Erősebb fájdalom? Erre is csak azt tudom mondani, hogy a gyógyszerszedési időszakhoz képest nekem igen, de nem fáj jobban, mint a gyógyszer előtt fájt.

Ha nagyon kevés volt a vérzésed, akkor a biztonság kedvéért csinálj egy terhestesztet!

A petefészek cisztáidat ellenőrizték UH-val? Általában rövidebb fogamzásgátló-szedés (kb. fél év) is elég szokott lenni ahhoz, megszüntesse és sokaknak vissza se jön.

A viszketés gombára utal. Ahogy leálltam a tablettával, nekem elmúlt.

A libidóm is helyrejött.

Hosszabb távon, nekem megérte leállni.

2012. jún. 11. 12:23
 4/10 A kérdező kommentje:
Pont ezért félek abbahagyni :( Ki tudja, hogy munkahelyen lesz-e lehetőségem sűrűn vécére mászkálni, hogy megnézzem megjött-e. Ennyiből szeretem csak a fogamzásgátlót, hogy napra és órára pontosan beállítja a ciklust. De tudom, hogy a természetes ciklus nem ilyen.
2012. jún. 11. 12:24
 5/10 anonim ***** válasza:
93%

Előre nem lehet tudni, hogy neked éppen milyen változásokat okoz az abbahagyása. Lehet, hogy azonnal helyreáll a ciklusod, de az is lehet, hogy több hónapig nem lesz vérzésed.

Majd kiderül.

2012. jún. 11. 12:24
 6/10 A kérdező kommentje:

Igen, ellenőrizték egyszer a műtét után fél évvel. Azóta egyszer éreztem úgy, hogy megint kialakult, mert hasonló fájdalmat éreztem, mint a ciszta miatt. Akkor alaptalan volt az aggodalmam ezen a téren.

Huh most jól megijesztettél a terhességgel. Fogok csinálni egy tesztet mindenképp.

2012. jún. 11. 12:32
 7/10 anonim ***** válasza:
Szia! Én 6 év szedés után hagytam abba, és szintén féltem a mellékhatásoktól. Ha rákeresel a neten, rengeteget találsz.. Nekem két nagy félelmem volt, a hajhullás és a pattanások, az annyira nem is érdekelt, hogy esetleg x ideig nem jön meg, vagy sok idő lesz, míg beáll. Nem is számítottam egy darabig menstruációra, mikor abbahagytam, de normálisan megjött a (majdnem) szokott időben. Ami változott: ha egy hónapban sokat edzek (ez nálam időszakos), akkor előbb megjön. Ha nincs semmi edzés, késik pár napot.. Szóval a fix 29 napos ciklusomból lett 27-32 napos. A vérzés az első napokban hatványozottan több. Ezt sok helyen olvastam, mint mellékhatást, hogy durva lesz az első 2 nap, ennyi jutott még eszembe.
2012. jún. 11. 12:55
 8/10 anonim ***** válasza:
nem kell sűrűn wc-re mászkálnod. elég, ha akkor ellenőrzöd, amikor amúgy is ott van dolgod. azért nem úgy jön meg, h fél óra előtt elönt a vér. ha meg is jön két mosdólátogaás között, az még nem fog látszani, főleg, ha tisztasági betétet használsz... mindig legyen nálad tampon, tisztasági betét, tartsd a táskádban és vidd magaddal a mosdóba. picit túlreagálod, más nők is így tesznek munkahelyen, ha esedékes a dolog. amúgy pedig én is kértem már kolléganőmtől, amikor igazán váratlanul érkezett és megszámolni sem tudom, hányszor segítettem ki másokat. nők között ez természetes, sőt, valószínűleg nem a világ végén dolgozol majd, egy közepes méretű városban meg szinte mindig van max 10 percnyi távolságra egy bolt, ahol kaphatsz tampont, ha épp felkészületlenül ér. kicsit túlaggódod. csak emiatt a félelmed miatt nem érdemes továbbra is tablettát szedni semmiképp
2012. jún. 11. 12:55
 9/10 anonim ***** válasza:
fél óra alatt*
2012. jún. 11. 12:56
 10/10 anonim ***** válasza:
0%
A tampon használata nagyon egészségtelen!
2012. jún. 11. 15:53

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!