Mitől van pajzsmirigy alulműködésem, ha nem autoimmun és nincs göböm sem?
Biztos idiopátiás:D (Értsd: senki se tudja mitől van, az orvosok se).
Egyébként egyéb endokrin eltérésekhez is társulhat.
Melyik dokinál voltál? Bizti, hogy minden autóimmun faktort megnézett? Az én dokim, akihez most mentem, lekérte a thyreoglobulin ellenes antitestet is és ez volt a normál négyszerese! A hagyományosan kért értékek mind negatívak voltak!
Szerintem keresd fel dr Balázs Csabát.
Igen, a TSH-m 5,45 volt. Talán csak annyi tünetem van, hogy aluszékony vagyok/voltam, de ez lehet a magas prolaktin szinttől is. (Mert nekem az volt elég magas.)
Miskolcon voltam endokrinológusnál (nőgyógyászati+belgyógyászati).
Nekem csak ATPO-t néztek. A thyreoglobulin ellenes antitest miért felelős? Azt a dokik nem tudják, hogy nézni kéne? Vagy nem mindig szükséges?
Ő pesti orvos, nem? Kicsit messze lenne...
Nagyon köszönöm a válaszokat! Majd legközelebb rákérdezek, hogy pontosan mitől van.
Igen, ez nagyon kevés
amit néztek! Nekem is negatív az anti-tpo-m!
Attól még autoimmun gyulladás van a pajzsmirigyemben. A thyreogl ell. antitest érték is fontos!
Javaslom, hogy keress más endokrinológust, nálad is komplex probléma állhat fenn. Balázs Cs doktor Pesten rendel, kb 3 hónap mire a magánrendelésére bejutsz, ha szerencséd van, akkor van üresedés. Szerintem megéri feljönni Miskolcról!
A budai allergiaközpont holnapján találod az elérhetőségét. Árban elsőre tűnik soknak, de tudni kell, hogy visszarendel vérvételre a kórházba, ez már ingyenes, majd az ezt követő konzultáció is.
Az interneten is megtalálod elég sok cikke fenn van. Nekem egyelőre szelént kell szednem, mert még normofunkciós vagyok, a szelén viszont gátolja a gyulladást.
Nálad még komplexebb a helyzet. Megérne egy korrekt kiviszgálást.
Olvastam, hogy jó orvos és a cikkeit is.
Köszönöm a segítséget!
Egyébként tök mindegy, mitől van alulműködésed, úgy is pajzsmirigy hormon készítménnyel kell kezelni.
Vagy nem?
Magyarországon a jódhiány nem igazán fordul elő.
Ha vkinek itt pajzsmirigy alulműködése van, akkor majdhogynem 100% az, hogy autoimmun.
A kezelés meg minden pajzsmirigy alulműködés esetén hormon adása.
"Autoantitest-vizsgálat - anti-TPO (mikroszomális antigén = tireoidea peroxidáz enzim ellen termelõdõ antitest) és/vagy az anti-hTg (tireoglobulin ellen termelõdõ antitest) a Basedow-típusú és a Hashimoto-típusú autoimmun eltérésekben kb. 75 illetve 85 %-ban emelkedik meg. TRAK (TSH-receptor ellen termelõdõ, azt stimuláló autoantitest) a Basedow-kór esetén kb. 75 %-ban magasabb. Gond: drága, ezért ritkán végzett vizsgálatok (ahol segíthetnének, ott nem lehet 3-6 hónapokat várni). Terápiás konzekvenciával általában nem jár elvégzésük."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!