Mikortól kell rendszeresen nőgyógyászhoz járni?
16 éves vagyok és 2 éve jött meg először a menstruációm. Arra lennék kíváncsi h mikortól kell eljárni rendszeresen mert volt olyan aki azt mondta h rögtön utána meg volt olyan aki azt mondta h 18 éves kortól meg olyan is volt h akkor amikor vmi problémám van vagy csak akkor amikor már van nemi életem (nekem még nincs).
Melyik válasz helyes?
Még annyit h eddig nem volt olyan óriási problémám csak a normális h eléggé szokott fájni a hasam ( apropó van vkinek vmi "trükkje" ami vmennyire enyhíti??), meg azt tapasztaltam h még nem igazán pontosan jön meg: mindig 4-5 napot késik.
Ha már élsz nemi életet, akkor évente rákszűrés, amúgy addig akkor ha baj van.
Persze ha netán 18-20 éves korodig sem lesz szexuális kapcsolatod, attól még hasznos elmenni nőgyógyászhoz.
Fájdalomra az izmok görcsének oldására a meleg jó ( pl. meleg fedő, felmelegített só az alhasra), bár ilyenkor számíts rá, hogy esetleg bővebb lesz a vérzésed.
Ha nem segít, vagy rettentően görcsölsz, ilyenkor szoktak bevenni gyógyszert (pl. No-Spa).
Ha elkezdesz nemi életet élni, akkor onnantól évente érdemes elmenni szűrésre.
Addig meg nem kell rendszeresen, csak akkor kell menni, ha problémád van.
Ha mindig 4-5 napot késik a menzeszed, akkor nem is késik, hanem annyival hosszabb a ciklusod. A 28 nap egy átlag, a 32-33 napos ciklus is teljesen normális.
A hasfájásra jó a torna (mondjuk nem menzesz alatt, hanem a ciklus során végzett rendszeres torna enyhíti a görcsöket), külön jó az Aviva-torna.
Melegvizes palack, gyógyszerek.
Kérdezheti, hogy mennyire erős a vérzés.
De inkább magadnak hasznos.
"Magyarországon például az évenkénti szûrés igénye rögzült a szakmai köztudatban, emellett azonban
- a megszokáson túl - szinte semmi sem érvel.
Egy, az IARC által szervezett munkacsoport 8 európai és kanadai, egymástól függetlenül szervezett szûrôprogram adatait elemezte. A követési idô meghaladta az elsô vizsgálattól számított 10 évet.
Az elemzett programok összesen 1,8 millió asszony szûrôvizsgálatának a tanulságait sûrítették (Day 1986). Arra a kérdésre kerestek választ, hogy egy megbízhatóan (biztosan) negatív citológiai kenetvizsgálat mennyi idôre nyújt védelmet az invazív méhnyakrák keletkezése ellen. Azt találták, hogy az évenkénti, valamint a két, illetve 3 évenként ismételt szûrôvizsgálat protektív hatása között alig van különbség, és még az 5 évenkénti szûrés is jelentôs védelmet nyújt"
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!