Zsúfolt apró tüszők. PCOS?
19 éves vagyok és a minap küldött el a nőgyógyász hormonális vérvételre és hüvelyi ultrahangra, mert nem jön meg a menzeszem. Eleinte mikor menstruáltam, csak minden 2. hónapba volt vérzésem, így a nőgyógyász fogamzásgátlót írt fel. Szedtem is 2,5 évig, de abbahagytam, mivel nem volt párkapcsolatom és feleslegesnek láttam a szedését. Azt gondoltam, hogy majd rendesen megjön, de nem így lett. Augusztusba abbahagytam a gyógyszer szedését és mikor már október volt vér pedig sehol elmentem nőgyógyászhoz, aki gyógyszerrel meg is hozatta a mensimet. Október 28-án meg is jött, november elsején elmúlt, azóta pedig megint semmi.
A vérvételem eredménye pénteken lesz meg, az ultrahangé viszont a kezembe van. Mko ov. széli része zsúfolva tüszőkkel. Utána olvastam kicsit. Lehetséges a PCOS? Persze nem szeretnék még gyereket.. És ha lehetséges, mennyi az esélye, hogy meg is műtenek? Visszatérhetnek a ciszták? Idegbajt kapok az aggódástól.
Igen, ez a diagnózis gyakorlatilag szinonima a PCOS-ra.
Amire az első gondol "tüsző" címszó alatt, az mikroszkopikus struktúra, UH-n nem ábrázolódik, vagyis nem azonos a PCOS-ban kialakuló, meg nem repedő, kéreg alatt felzsufolódó, ezért az UH-n szépen kirajzolódó _kóros_ tüszőkkel.
Ha az uh-on sok apró tüszö van írva, de nem jelentkezik mensi, akkor az ciszta. És igen, így szokták diagnosztizálni a pcot.
Nem kell megijedni töle, mert kezelhető és nem feltétlen kell kés alá feküdnöd, ha idöben elkezded a kezelést. Azoknál a nöknél szoktak ugynevezett drilling mütétet csinálni, akiknek a hármas kezelés hatására sem fogan meg babájuk és nem tünnek el a cisztáik.
A hármas kezelés: diéta, sport és merckformin gyógyszer. Az esetek túlnyomó esetében ez hat és nem kell müteni. A mütét annyi, hogy 3 kicsi lyukon keresztül a ciszták felszínét felvágják, ezzel a beavatkozással kb 1 évig nagyobb az esély a fogantatásra. De ha beírod a keresöbe millió oldalt fog kidobni, ami erröl szól.
13hetes pcos kismama
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!