PCOS betegséggel lehetek terhes?
Ha kiderül, hogy PCOS-d van, akkor endokrinológushoz menj, ez egy anyagcserezavar, ami többek között nőgyógyászati problémát, cisztát, meddőséget okoz. De az endokrinológus tudja kezelni, valamint sokat számít az erre való diéta, amit életed végéig csinálni kell. Doki megmondja, miről van szó, esetleg egy jó dietetikus.
Csak ez jelent megoldást, semmi más divatdiéta, paleolit, 90 napos, villám... stb. nem használ, sőt, veszélyes is.
én is pco s vagyok, és 23 évesen előbb tudtam, mint maga a doki, rendszertelen volt a menzim, sőt fél évekre kimaradt vagy több időre, a fogamzásgátló se hozta rendbe, csak a cickafark fű tea valamennyire, hőhullámaim voltak, mint egy klimaxosnak, néha még terhességi tünetek is, rosszúllétek, mintha cukros lennék, viszont nekem nem mondtak diétát, furcsálták is hogy vékony vagyok, és nincs rajtam pattanás, pedig elég pattanásos tipus voltam mindigis, külső jelei nem voltak, csak belső, és sajnos csak úgy derült ki, hogy elmentem maszek nődokihoz, aztán az megnyomkodta a mellemet, maiből azt hitte tej folyik, és magas prolaktin miatt kért labort, hormonvizsgálaton voltam, meg elküldött UH ra is, megnézték az emlőimet, a medencémet, akkor csak kis cisztát láttak a mellemben és a petefészkemben, aztán a radiológus javaslatára elküldött a házi dokim gasztroenterológiára, onnan meg MR re, és kiderült, hogy agyalapi mirigy daganatom is van, írtak rá bromociprin richtert, de rosszúl lettem tőle,
aztán tovább küldtek endokrinológiára, meg vissza mentem kórházba nőgyógyászati rendelésre, aztán tovább küldtek hüvely UH ra, ott kiderült h tele vagyok risztákkal, tehát pco m is van, mindig durrannak ki, a mellemből pedig nem tej jött hanem véres ciszta durrant ki, egyedül csak a mellbimbóm körül vannak kisebb szőrszálak, meg al ábszáramon erősebb, de messziről az sem feltűnő
most 164 cm 54 kg os lassan 26 éves nő vagyok
elvileg van ilyen laporaszkópos vizsgálat vagy eljárás ha majd szeretnék babát...
szerintetek tuti kell majd segítség a teherbeeséshez? műtét vagy lombik? de lehet az is hogy elég lesz a gyógyszer?
hál istennek diatetikus a sógornőm
lehet nem véletlen
palyzsmirigyével baj van apámnak, tesómnak is, örökletes nálam minden
egy évig nem volt semmi endokrinológián, de utána már a tsh m is magas lett
letroxot szedek és cypromixet
metformint nem írtak fel nekem, gondolom majd ha szeretnék babát, akkor előtte írnak nem?
Utolsó!
Nálad elég összetett dolog, de leírom az én tapasztalatomat.
Míg nem akartunk babát, lindynette fogamzásgátlót szedtem Abbahagytam, a második hónapban terhes lettem, majd megszületett a kisfiam. A terhesség elött lefogytam és rengeteget edzettem.
Majd szülés után 1 évvel rákapcsoltunk, legyen kistesó. Nem sikerült. Nagyon elharapózott az IRem, újabb diéta, merckformin, mozgás. Mégsem sikerült. 4sikertelen inszem (ekkor nem tartottam be a diétámat) után újra elkezdtem a diétát és sportot, elsö hónapban sikerült!
A dokimmal közben azt beszéltük meg, hogy csinál laparoszkópos mütétet, drillinget és méhtükrözést, mert nem tudtuk, miért nem sikerültek az inszeminációk.
De ez már nem történt meg. Ezzel a mütéttel kb 1 évre átmenetileg lehet javítani az esélyeken, de csak a hármas kezelés mellett!
Remélem tudtam segíteni!
10+5hkm
9moncsi: gondolom, csak rákszűrésre jártál nem?! Voltak valamilyen tüneteid? Panaszod? Ha nem volt uh. és hormon labor, IR teszt akkor nem is vehetnek észre semmit :( A gyakorlat pedig az, hogy csak akkor foglalkoznak vele (és sokaknál csak akkor derül ki) amikor babát szeretne az illető.... addig max. felírnak neki fogamzásgátlót.
FONTOS! ez nem nőgyógyászati betegség, hanem endokrin, ami nőgyógyászati tüneteket is produkál!
Sajnos, nem komplexen, együttesen kezelik :(
Kedves Kérdező! A policisztás ováriumkép egy jellegzetes tünete a szindrómának, de szerintem hormonlabor és IR teszt is kell!
A legfontosabb a hármas alapkezelés: diéta+mozgás+metformin.
Nekem nincs IR-em mégis PCOS vagyok,met-et sem szedek.
Az étkezésemre mindig is oda kellett figyelnem, ezért spec. diétát nem tartok, csak ahogy eddig is, kevés szénhidrát :)
Ahová csak leget gyalog járok, újra elkezdtem biciklizni, ilyenek ;)
Ajánlom a [link] oldalt, van fenn babamozi is, nagyon sokaknak a hármas kezeléssel lett babájuk!
Kitartás, lesz baba, csak nekünk többet kell tennünk érte!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!