Kezdőoldal » Egészség » Nők egészsége » Szűz vagyok mégis fog. Gátlót...

Szűz vagyok mégis fog. Gátlót írt az orvos rendszertelen menzeszre. Mit csináljak? Beszedjem?

Figyelt kérdés
Most voltam először nődokinál, mert rendszertelen volt a menzeszem. Azt sem kérdezte a doki hogy mikor menstruáltam utoljára, mennyire rendszertelen. Felírta a Mercilon tablettát (3 hónapi adagot) és kész. Azt mondta ettől be fog állni 28 napra. Azt sem mondta hogy ha elfogy mit csináljak. Eleve vérvétel nélkül nem is szabadna hormont felírni, nem? Ráadásul úgy hogy szűz vagyok...Menjek másik orvoshoz?
2011. nov. 18. 17:13
1 2 3
 11/24 A kérdező kommentje:

SZTK-ban voltam. Lehet ki kellene próbálnom egy magánorvost is.

Igen én is ezen döbbentem meg, hogy azt sem kérdezte mennyire rendszertelen, csak annyit hogy most megvan-e. Mondom nincs, jó akkor menjek vetkőzni. Amúgy a rendszertelen nálam 24, 28,29 napok. Azért így belegondolva nem mindegy hogy 20 napra vagy 40 napra jön meg valakinek. (néhány pl a környezetemből). Szóval így laikusként azt mondanám más kell ezekben az esetekben. De tényleg még csak meg sem kérdezte...

2011. nov. 18. 17:42
 12/24 anonim ***** válasza:
100%
Amit leírtál nem is olyan rendszertelen. Nem mindenkinek napra pontos. Erre én nem szednék hormont.
2011. nov. 18. 17:49
 13/24 anonim ***** válasza:
58%

Mindenképpen keress másik dokit. Hihetetlen, hány ilyen doki van, aki orrba-szájba írja fel a fogamzásgátlót, ami pedig valójában nem állítja be a ciklust, csak elkendőzi a problémát.

Csak érdekességképpen: én régebben úgy mentem el nőgyógyászhoz, hogy fogamzásgátlót szeretnék szedni. Kérdezte, hogy rendszeres-e a ciklusom, mondtam, hogy nem. Erre az volt az első reakció, hogy akkor először beállítjuk a ciklusom, addig nem szedhetek fogamzásgátlót.

Elküldött vérvételre, teljes kivizsgálásra, ultrahangra, stb. És az eredmény alapján kaptam olyan gyógyszert, ami nem fogamzásgátló, hanem olyan hormonok, amikből az én szervezetemben hiány volt.

Logikusan belegondolva igaza van. A fogamzásgátló tabletták esetében nincs ovuláció, beágyazódás, és ez minden, csak nem természetes. Persze vérzés van, de az nem igazi menstruáció.

Egyszerűen nem igaz az, hogy a fogamzásgátló beállítja a menstruációt. Erről egyébként kábé a nyolcadikos biológiakönyvekben is írnak. Érthetetlen számomra, hogy miért adják mégis orvosok "a menstruáció beállítására" ahelyett, hogy megkeresnék a probléma okát és azt szüntetnék meg. Vagyis persze érthető, egy tabletta felírása két perc, a teljes kivizsgálás meg több alkalom, macera az orvosnak is, a páciensnek is. De a kényelmünkért feláldozni a peteérésünket... ez több mint abszurd.

2011. nov. 18. 18:06
 14/24 anonim ***** válasza:
25%
17:29 vagyok. Nekem 30-35 naposak voltak a ciklusaim, de sokszor ki is maradt. Úgy 3-4 hónap alatt kezdett a teától rendbe jönni, utána meg babás lettem :)
2011. nov. 18. 18:46
 15/24 anonim ***** válasza:
A 4-5 nap ingadozás az nagyon nem számít rendszertelennek, ezzel orvoshoz se kellett volna menned. Én se szednék ilyen izéket, csak ha nagyon rosszul lennék a menzeszkor. A fogamzásgátlás máshogy is megoldható lesz, ha már lesz párod.
2011. nov. 18. 18:49
 16/24 anonim ***** válasza:
100%

Kérdező, tényleg nem rendszertelen a menszeszed. Rendszertelen az, ha kimaradnak menstruációk vagy 23 napnál sűrűbben jön meg.

Peteéréskor pecsételni meg teljesen normális, bár nem általános.

Sajnos a legtöbb nőgyógyász ész nélkül írja föl a foggátlót, mivel a gyártók szép summát fizetnek nekik, minél többet írnak fel.

Én a helyedben feljelenteném az orvost, hogy veszlyeztette az egészséged, amikor trombózishajlam vizsgálat nélkül írt fel foggátlót. Az ilyen "orvos" nem való orvosnak, mert aztán majd jól elbánik egy szerencsétlen ember egészségével a felelőtlensége miatt.

De mindenképpen ne menj hozzá vissza. A foggátlót meg ne szedd be, ahogy írták, rendszertelen ciklussal be se szabad szedni, mert csak árt hosszútávon, de neked nincs is problémád, tök fölöslegesen mérgeznéd magad és esetleg tennéd tönkre a hormonháztartásod.

Amúgy a fogamzásgátlók gyakori mellékhatásai:

Hízás, libidó komoly csökkenése, depresszió, fáradtság, rosszullét.

És az is sokszor előfordul, főleg ha sokáig volt szedve, hogy abbahagyás után hónapokig vagy egyáltalán nem rendeződik a menstruáció, és orvosnak kell beállítania, még ha szedés előtt teljesen normális is volt.

2011. nov. 18. 19:06
 17/24 A kérdező kommentje:

Köszi az újabb válaszokat.

A teát ki fogom próbálni, hétfőn venni fogok.

Tudom hogy elvileg 21-35 napig normális a ciklus, de nekem fura ez az ingadozás. 13 éves korom óta menstruálok, és igaz hogy az első mondjuk 2-3 évben rendszertelen volt, de 15től-20 éves koromig mindig pontosan 28 napos volt. Még szinte órára pontos is volt. Most meg kiszámíthatatlan. Meg igazán ahogy olvasgattam a neten olyanok jöttek ki, hogy tünete lehet a cisztának, meg egyéb dolgoknak. Ezért is akartam elmenni hogy hátha megultrahangoz vagy ilyesmi. Igaz hogy megnyomkodott és azt mondta rendben van minden (nem tudom tapintással meg lehet állapítani ilyesmit?) de megnyugodtam volna ha csinált egy UH-t.

Meg gondolkozom hogy kérdeztem tőle hogy ettől normális lesz a ciklusom? Erre: Igen, gyönyörűen be fog állni 28 napra, és ha beszedtem 3 havit, lehet nem is kell tovább szedni. Egyébként tuti kap jutalékot, mert nagyon dicsérte a gyógyszert + adott valami ajándék bigyót is hozzá.

2011. nov. 18. 19:16
 18/24 A kérdező kommentje:
De az tényleg nem számít hogy néha 21, néha 24, néha 29 napos? És ez szinte mindig váltakozik?
2011. nov. 18. 19:18
 19/24 A kérdező kommentje:

Most kiszámoltam az idei ciklusaimat: 28,28,29,25,27,27,29,21,24,29.

Akkor ez még normálisnak számít?

2011. nov. 18. 19:27
 20/24 anonim ***** válasza:
100%

ez még normális, de ha úgy érzed probléma van, akkor inkább menj orvoshoz, hogy megnyugtasson, de olyanhoz menj akit ismerősöd vagy családtag ajánl, ne ilyen szélhámos, hányaveti senkiházihoz, akit nem érdekel a beteg egészsége, csak hogy minél több pénzt tudjon zsebrevágni

de amúgy a ciklusod lehet néha rövidebb étrendi, vagy lelkiállapoti okok miatt, ez amit írtál nem tűnik aggasztónak

2011. nov. 18. 19:38
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!