Kezdőoldal » Egészség » Nők egészsége » Mi lehet ez? A hüvelyemben...

Mi lehet ez? A hüvelyemben nőtt 2 hólyag. Kicsit olyan, mintha vérhólyag lenne. Ma délután láttam csak meg és eléggé fáj is. Elmegyek dokihoz, de azért jó lenne addig is tudni mi lehet ez?

Figyelt kérdés
2011. okt. 25. 20:54
1 2
 11/13 anonim ***** válasza:

Szerintem az alábbi lehet, de nézesd meg orvossal:

A szifilisz (syphilis, lues), más néven vérbaj a legjelentősebb, idült lefolyású, fertőző nemi betegség.

Kórokozója a Treponema pallidum nevű spirochaeta baktérium.

Kórlefolyás

A betegség közvetlen kontaktussal szexuális úton (rendszerint a bőr és a nyálkahártyák sérülésein át), transzplacentárisan, illetve vérrel terjedhet. Ez alapján megkülönböztethetünk szerzett (syphilis acquisita) és kongenitális, veleszületett szifiliszt (syphilis connatalis).

Szerzett szifilisz [szerkesztés]

A fertőzés lefolyásának 6 szakaszát különböztethetjük meg:

Lappangás [szerkesztés]

Ez egy átlag 3 hetet felölelő időintervallum (10-90 nap). Ebben a szakban a spirochaeták nyálkahártyákon (genitális, orális, anális) keresztül jutnak be a szervezetbe, a behatolási kapuban szaporodnak. A kórokozó a szervezetben vér útján terjed.

Elsődleges szifilisz [szerkesztés]

Ez egy 2-6 hetet magábafoglaló időszak. A behatolási kapunak megfelelően kialakul az elsődleges góc, amely kezdetben egy körülírt, élénk vörös, porctapintatú beszűrődésnek felel meg. Később ezen a területen megjelenik a szifiliszes fekély. Ez egy kemény alapú papula, melyeknek közepe kifekélyesedik, szélei kiemelkednek. Szövettanilag mononukleáris beszűrődés, makrofágok, limfociták jelenléte jellemzi. A fekély nem fájdalmas, lokalizációja az esetek többségében nőknél a méhnyak, férfiaknál a glans penis, de ritkán azonban extragenitálisan is megtalálható. Átmérője néhány cm lehet. Ebben a stádiumban a treponemák a szifiliszes fekély váladékából mutathatók ki. A korokozók korán eljutnak a környéki nyirokcsomókba, ezért a lágyéki és kismedencei nyirokcsomók megduzzadnak, de fájdalmatlanok, és nem kapaszkodnak össze.

Tünetmentes időszak [szerkesztés]

2-24 hét közti időszak. A fekély spontán gyógyul, kezelés hiányában is, helyén jellegzetes kis csillag alakú heg marad vissza. Ezzel egyidőben a nyirokcsomó duzzanatok is nyomtalanul eltűnnek. Megfelelő és eredményes kezelés esetén a a betegség további szakaszaira jellemző elváltozások elmaradnak, de ellenkező esetben a treponemák a szövetekben szaporodnak tovább, és a folyamat automatikusan átmegy a következő stádiumba.

2011. okt. 25. 21:58
 12/13 A kérdező kommentje:

köszönöm a tippet, de én már több, mint 1,5 éve nem voltam senkivel...

Más ötlet?

2011. okt. 25. 22:06
 13/13 anonim ***** válasza:
Szerintem a fehérneműd miatt szenvedsz vele. Ha szoros nadrágot viselsz, hosszú percekig ülsz, az odatgyűrődött bugyi pedig egyszerűen felgyűri a bőrt, ami ezután felhólyagosodik. Velem is előfordult, azóta jobban figyelek a ruha lazaságára. Elmúlik, de ha megnyugtat menj dokihoz.
2011. okt. 25. 23:42
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!