Mit tegyek? Tanácstaalan és aggódó vagyok! Bővebben lent
Előre is elnézést a nem jó topicba írtam!
Szóval édesanyámról lenne szó,teljesen tanácstalan vagyok.
Kb.160 cm magas és sajnos 50 kg. Nagyon sovány,pedig tesitanár és tornász volt szóval azért izmos is...de mégis csak sovány és egyébként 50 éves.Ma ahogy megmértük a súlyunkat 50 kg-ot mutatott a mérleg és eléggé megrémültünk...MIT CSINÁLJUNK??? Mit egyen vagy egyen táplálékkiegészítőt vagy mit? mondtam neki hogy egyen olyan ennivalót amiben sok a kalória...de azt mondta hogy egyszerűen nem éhes...ma pl:. reggelizni nem reggelizett az ebédje egy szelet kenyér volt és egy kis tarja ...ennyi és már meg is telt vele...vacsorára szőlőt evett és egy túró rudit.. ennyi volt a mai napja...KÉRLEK SEGÍTETEK! MIT TEGYÜNK?? csak komoly válaszokat szeretnék és előre is nagyon hálás vagyok!!!
Ez nem egy rendszeres es egeszseges etkezes, amit leirtal, tehat nagyon fontos lenne, hogy rendszeresen, es naponta 1-er legalabb egyen fott etelt, de ezt valoszinuleg a mamad is tudja.
Kezdjen el egeszsegesen etkezni, es menjen el egy orvosi kivizsgalasra, amibol kiderulne az, hogy milyen vitaminokra lenne szuksege, amit potolnia kellene.
Ebben a korban mar lehet multivitamint, ami kifejezetten az idoskorban ajanlott, E-A vitamint, Corall Calciumot, omega 3-6-9. Ezeket igy orvosi kivizsgalas nelkul is elkezdheti, de nem artana egy orvosi kivizsgalasra elmennie. Gyogynovenyteak kozul, a csalant tudja fogyasztani, aminek verkepzo tulajdonsaga is van, tehat jo etvagyat is csinal.
Érdemes lenne orvoshoz vinned, lehet hogy "egyszerű" étkezési zavarról van szó, ahol pszichológus tud segíteni, de az is lehet, hogy komolyabb alapbetegség áll a háttérben. Fontos lenne tudni, hogy mióta tart ez az állapot, illetve, hogy egyébként jól van-e, hogy mindig ilyen volt-e a testalkata, stb.
Megfelelő kivizsgálás után a háziorvos írhat fel étvágynövelő szereket vagy tápszereket. Ez utóbbit recept nélkül is megveheted, de sokkal drágább (~350 Ft/doboz recept nélkül, 40 Ft receptre, valami ilyesmi.. ). Többféle ízesítésben kapható "itókáról" van szó, olyan, mint egy kis 2 dl-s ízesített tejital, mégis a teljes napi kalória- és vitaminszükségletet már 3-4 ilyen doboz fedezi, akkor is, ha semmi mást nem eszik mellette. Legismertebb márkák otthon: Nutridrink, Ensure Plus. Recept nélkül Béres cseppet, Humet R szirupot, esetleg B-vitamin komplexet lehet adni, hogy picit jobb étvágya legyen, a B-vitamin étvágynövelő hatása azonban olyan 2 hét után elmúlik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!