Mi a véleményetek a HPV-elleni védőoltásról? Van eseteleg olyan, aki már beadatta?
ma 00:06
Itt nem csak egy-két "hülye" kampányol ellene, hanem a nőgyógyászok véleménye is teljesen megosztott. Mint írtam, orvosis vagyok, mellette az EÜ-ben tevékenykedem, és minket az oktatók kiröhögtek nőgyógyászaton, hogy minek akarunk egy ilyen felesleges dolgot beadatni. Egy másik válaszoló pedig arról írt, neki meg javasolták. Én elsősorban a felesleges oltás ellen kampányolok. Ha valaki már él nemi életet, annak teljesen felesleges beadatnia, mert már rég megfertőződött a HPV-vel, a szüzeknél van esetleg értelme. Azt is tudni kell, hogy méhnyakrákot kismillió dolog okozhat, ez csak pár rizikófaktort zárna ki a sok közül. Nem szabad abban a hitben élni, hogy most már nem kaphat az ember méhnyakrákot, és ezért elhanyagolja a szűrést. Nem véletlenül nem kötelező védőoltás, pont a rossz hatásfoka miatt nem az. Ugyanez volt a helyzet a H1N1 oltásnál. Az orvosok fele azt mondta nem érdemes beadatni, mert a vírus nagyon gyorsan mutálódik, ráadásul túl gyorsan lett kikísérletezve, így kétes a hatásfoka (USA-ban az ottani oltóanyagtól pl. nagyon sok terhes nő elvetélt). A legnagyobb vállszélességgel állok ki a kötelező oltások mellett, mert BIZONYÍTOTTAN hatékonyak. Ez a HPV-oltásnál nem áll fönn, így mindenki döntse el, megéri-e. Az esetek többségében sajnos nem, mert túl későn kapják meg az oltást.
Én vagyok az akinek ajánlották.
Igazad van abban, hogy nemi élet megkezdése után már nem sok értelme van oltatni.
Hivatalosan csak tökéletesen negatív nőgyógyászati lelet után lehet beadatni az oltást. Nekem csináltak hpv szűrést, ezért mertem beadatni. Egyébként 21 évesen értelme sem lett volna.
Mindenesetre még mindig azt tudom mondani, hogy nekem senki nem mondta, hogy értelmetlen lenne. Bátyám barátnője szintén orvosira jár és ő is beoltatta magát, pedig ők külföldre járnak gyakorlatra (Németország, Ausztria, Kanári-szigetek). Ott is mindenki támogatta.
Meg sem fordult a fejemben, hogy nem oltatom be magam, mikor megkaptam a kedvezményes oltásról szóló levelet.
Úgy gondolom ha ilyen sokan mondják (és nem Tv-ben, hanem komoly professzorok személyesen) akkor ennyit megteszek magamért.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!