Van vajon összefüggés a menstruációm és a rosszullétem között?
Menstruáció előtt pár nappal valamelyik hormon szintje nagymértékben lecsökken.Úgy emlékszem, a progeszteroné.A hormonszint ingadozása az erre érzékenyebbeket természetesen jobban megviseli és lelki,testi tüneteket okozhat.Én úgy gondolom, hogy te ezt érzed meg ilyenkor.
Nekem pontosan 6 nappal a mensi előtt szokott rosszullétem lenni.Csak kb fél óráig tart.Pánikszerű tüneteket tapasztalok.Gyorsan ver a szívem, hallom a szívdobogásom a fülemben,felmegy a vérnyomásom és nagyon szorongok.Ezek a napok általában kellemetlenebbek.
Gondoltam, bemásolom neked, hátha segít...Amit itt leírnak, akkor is érvényes lehet, ha nem vagy pánikbeteg.
"A pánik általában rosszabbodik a menstruációt megelőző időszakban.
Az ovuláció után a meg növekedett progeszteronszint (női nemi hormon) krónikus hiperventillációt stimulálhat (ami növeli az oxigén szintet). Három nappal a menstruáció előtt a progeszteronszint hirtelen leesik, ezzel megnövekszik a széndioxid szint a vérben, és lényeges különbség alakul ki a megelőző szakaszhoz képest.
Halbreich premestruális lehangoltságot mutató nőket tanulmányozott, és náluk volt a legmagasabb a progeszteronszint, majd a legnagyobb mértékű a csökkenés a lehangoltsági időszak kezdete előtt. A legsúlyosabb tünetek a progeszteroncsúcs utáni csökkenéskor voltak.
A premenstruális és a szülés utáni lehangoltság és depresszió közös útja a hirtelen, drasztikus progeszteron csökkenés, ami egyben széndioxid szintnövekedést okoz, előidézve a széndioxid érzékenységet. Backstrom és Hammarback azt találták, hogy azokat a nőket jellemzi súlyosabb premenstruális szindróma, akiknek nagy az ösztrogén (női nemi hormon) és progeszteron ingadozása. Az ovuláció blokkolása csökkentette a premenstruális szindrómát. "
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!