Kezdőoldal » Egészség » Nők egészsége » Hogyan lehetnék bátrabb a...

Hogyan lehetnék bátrabb a nőgyógyásznál? Hogyan tudnék annyira megnyugodni, hogy legalább összefüggően tudjak beszélni?

Figyelt kérdés
Ma megyek nőgyógyászhoz. Sajnos rettenetesen félek az orvosoktól, de a nőgyógyászoktól különösképpen. Így akármikor megyek, alig tudom elmondani a problémámat, olyan leszek mint egy kuka. Alig merek megszólalni, csak azon jár az agyam, hogy ne ájuljak el megint. Általában jön velem a barátom, és ő mondja el, hogy mi a gondom, mert ha nekem meg kell szólalnom, még sokszor dadogok is. Ma azonban egyedül kell mennem, ráadásul új orvoshoz megyek. Ez az egész félelem szerintem egy gyerekkori balesetemmel van összefüggésben, amiben megsérült a hüvelyem, a gátizmom, és a végbelem. Na már most erről a balesetről még csak a barátomnak meséltem, senki másnak (persze a családom tud róla, de soha nem beszéltünk arról, hogy mit mondtak az orvosok, később okozhat-e gondot), mert annyira szégyellem az egészet, illetve olyan emlékeket idéz fel, amik miatt a legtöbbször sírás fog el. Tudom, hogy hülye vagyok, hogy így viselkedek, és azzal is tisztában vagyok, hogy felnőtt fejjel fel kellene tudnom fogni, hogy az én érdekem, hogy elmondjam a panaszom az orvosnak, de amikor ott ülök egy-egy nőgyógyásszal szemben, mindig csak arra tudok gondolni, hogy gyerekként hogyan "bántottak", amikor megvizsgáltak, illetve műtétre készítettek elő, és ezek az emlékképek teljesen megbénítanak. Mit tegyek? Hogyan tudnék túllépni ezen az egészen? Ez a nőgyógyász állítólag nagyon alapos, és mindenre kiterjedő "faggatást" tart vizsgálat előtt (éppen ezért is megyek hozzá), így még jobban félek. Nem tudom, hogy mit tegyek. Már arra is gondoltam, hogy visszamondom az időpontot, de akkor legközelebb csak két hét múlva tudok menni, és addigra még nagyobb lesz a mostani problémám. Aki hasonló cipőben járt/jár, az mivel nyugtatja meg magát? (Kérem, hogy bántó válaszokat ne mondjatok. Azt hallottam már eleget, hogy ez az egész hozzátartozik ahhoz, hogy felnőtt nő vagyok, és hogy aki elég érett ahhoz, hogy szeretkezzen, az legyen elég érett ahhoz is, hogy nőgyógyászhoz menjen. Csak tudom, ha barátommal vagyok, akkor sennki nem bánthat, viszont ha nőgyógyásznál vagyok, csak az tud eszembe jutni, hogy gyerekkoromban lefogtak, és ott lent piszkáltak, amiről korábban azt mondták a szüleim, hogy nem szabad mutogatni.)
2011. márc. 8. 14:30
 1/3 anonim ***** válasza:

Nekem nincsenek ilyen durva élményeim de én is mindig parázok ha nődokihoz kell menni.

Hát nem is tudom mi lenne a megoldás...Próbálj meg szép dolgokra gondolni és arra hogy ő (a doki) nem fog bántani és kíméletes lesz veled.A javadat akarja!Elmondhatod neki azt is,hogy félsz és hogy miért félsz.

Én személy szerint atért járok a mostani dokimhoz,mert mindenre kitérő kérdéseket tesz fel.Miközben beszélgetünk fel sem tűnik és megnyugszom.Szerintem azért mert eltereli a figyelmememt.

Kitartás!

Majd írd meg,hogy bírtad!

Ha van még valami gondod kérdezz bátran.

2011. márc. 8. 14:40
 2/3 tetris ***** válasza:

Hidd el, nincs olyan nő a világon, akinek kedvée való lenne a nődokihoz járkálás. Mind úgy vagyunk vele, hogy jobb ezen minél előbb átesni. Az egész vizsgálat olyan kellemetlen, kínos. Nemcsak az, hogy ott meg kell mutatni a legérzékenyebb testrészedet, hanem még erről beszélni is kell, és válaszolni a kérdésekre.

A problémád elsősorban pszichés eredetű, ezért hiába is tanácsolnánk bármit, ezt csak pszichiáterrel tudod megoldani.

Érzékeny, értelmes fiatalnak gondollak az írásod alapján. Csodálkozom is, hogy még nem jutott eszedbe elballagni egy pszichiáterhez.

2011. márc. 8. 15:01
 3/3 anonim ***** válasza:

Nem pszichiátert javaslok, a pszichológus a pszichoterápiában képzettebb. Nem tudom mi lehetett az a baleset, de az biztos, hogy nem sikerült még feldolgozni. Pszichoterápia a gyógymódja, amit csak szakember végezhet, itt írásban kevés lesz a tanácsadás.

Amit most tenni tudsz: otthon leírod előre egy papírra a panaszaidat és felolvasod az orvosnál, vagy átadod neki. Javaslom pontos "jegyzőkönyvet" írj, hogy kevesebb kérdésre kelljen válaszolni.

Vizsgálat közben a szobában kiszemelsz egy területet és nekiállsz pl.: csempéket számolgatni, vagy megnézed a plafonon a lámpát stb. Az a lényeg, hogy TUDATOSAN eltereled a figyelmed. Ennyit tudsz tenni hirtelenjében, a többi terápia...

2011. márc. 8. 16:58

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!