Kezdőoldal » Egészség » Nők egészsége » Most tettem fel az első...

Most tettem fel az első tampont. Nagyon szédülök, az lehet amiatt?

Figyelt kérdés
Elég gáz, mert suliba kéne mennem....és még a wc-re is alig tudok kimászni, mert leesik a vérnyomásom, és kifehéredek...az az ájulás közeli állapot
2011. febr. 24. 09:29
 1/5 anonim ***** válasza:

Ha nagyon paráztál tőle, előfordulhat. Szedd ki, tegyél be betétet, és inkább hétvégén kísérletezz, ha még tart.

Vagy este, mikor nem kell menned sehova.

De attól is lehetsz rosszul, hogy megjött.

2011. febr. 24. 09:38
 2/5 anonim ***** válasza:
100%

Tss-ről hallottál már?, toxikus sokk szindróma ami tamponhasználóknál léphet fel, az ob.dobozában a tájékoztatón írják is a többi tamponnál nem tudom, nem azt mondom, hogy neked az a bajod de jó ha tudod és mérlegelsz, hogy tampont vagy inkább betétet használsz!! Lehet a mensi miatt szédülsz és vagy rosszul.

A toxikus sokk szindróma súlyos tünetegyüttes, mely többek között veszélyesen alacsony vérnyomással jár, és általában sztafilokokkuszok (néha sztreptokokkuszok) által termelt méreganyagok okozzák.

A toxikus sokk szindróma baktériumok, többnyire sztafilokokkuszok által termelt méreganyagok (toxinok) hatására jön létre. A méreganyagokat a szervezetet megfertőző, vagy csupán a testfelületen élő baktériumok állítják elő - például a hüvelytamponon (különösen az erős nedvszívó képességűeken) élhetnek ilyen mikroorganizmusok. Egyes erősen nedvszívó tamponokat, kivált a poliakrilát tartalmúakat, emiatt vontak ki a forgalomból.

A toxin a hüvelyfal apró sérülésein juthat a vérbe, vagy a méhen keresztül a hasűrbe. Toxikus sokk szindróma előfordul ugyanakkor tampont nem használó nőkben, valamint férfiakban is. Bár ismerjük a toxikus sokk szindrómát okozó leggyakoribb sztafilokokkusz törzset, nem tudni, milyen esemény szükséges a kórkép beindításához. Akinek már volt toxikus sokk szindrómája, hajlamos azt újból elkapni.

Panaszok, tünetek és kórisme

A tünetek hirtelen kezdődnek 38-40,5 °C-os lázzal. Gyorsan heves fejfájás, torokfájdalom, vörös szemek (kötőhártyagyulladás), nagyfokú fáradtság, zavartság, hányás (vomitusz), bő, vízszerű hasmenés, és a bőrön napégéshez hasonló pír alakul ki. 48 órán belül a beteg eszméletlenné válik és vérnyomása veszélyesen alacsony lesz (sokk). A harmadik és hetedik nap között a bőr hámlani kezd, elsősorban a tenyéren és a talpon.

A betegség sok szervet érint. Vese-, máj- és izomkárosodás nagyon gyakori, különösen az első héten. A szív és a tüdő működési zavara, valamint vérszegénység (anémia) alakulhat ki. A legtöbb szerv károsodása csak átmeneti, a tünetek elmúltával rendeződik.

A diagnózis általában a tüneteken alapul. A toxikus sokk szindróma azonosítását lehetővé tévő laboratóriumi vizsgálat nincs, inkább a tünetek hátterében lehetséges más okok kizárására vesznek vért.

Megelőzés, kezelés és kórjóslat

Nem lehet tanácsot adni a toxikus sokk szindróma megelőzésére férfiaknak, illetve olyan nőknek, akik nem használnak tampont. A tampon-eredetű betegség ritkább olyan nőkben, akik nem használnak rendszeresen tampont a havivérzés során. A toxikus sokk szindróma veszélye miatt nem szabad erősen nedvszívó tampont betenni akkor, amikor a vérzés csak mérsékelt vagy gyenge.

Ideális esetben a toxikus sokk szindrómában szenvedő egyént azonnal kórházba szállítják. A tampont és minden más idegen tárgyat eltávolítanak a hüvelyből, és antibiotikum kezelést kezdenek.

A súlyos toxikus sokk szindrómában szenvedő betegeknek körülbelül 8-15%-a hal meg. A visszaesés gyakori, ha a betegségből felgyógyult nő 4 hónapon belül újra tampon használ, de antibiotikum kezeléssel a sztafilokokkuszok kiirthatók.

2011. febr. 24. 09:42
 3/5 anonim ***** válasza:
Szerintem túlhisztized..
2011. febr. 24. 09:48
 4/5 anonim ***** válasza:

Szia!

Lehet, hogy csak leesett a vércukrod. Egyél, igyál valamit, attól jobb lesz!

Ha más panaszod nincs, mehetsz suliba is.

Ui: a tamponnal először én is megszenvedtem...

2011. febr. 24. 10:05
 5/5 anonim ***** válasza:
Vedd ki a tampont és tegyél be betétet.
2011. febr. 24. 10:46

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!