Mitől véres a székletem?
Ez nem ijesztgetésnek szántam, hanem egy lehetséges okot ismertettem. Sajnos az is benne van a pakliban, még ha kicsi is rá az esély. Amit a vérzésről írsz, az pedig egyszerűen nem igaz, javaslom olvasd el ezt:
"Véres széklet
Tünetek: Szembetűnő a véres széklet. A vér lehet világos vagy sötétvörös, barna és fekete. A széklet állaga különböző lehet. A következő tünetek jelentkezhetnek: fáradtság, láz, verejtékezés, hasi vagy izomgörcsök, migrén, emésztési zavarok, a végbélnyílás berepedése, kiszáradás, hányinger. A vér élénkvörös, ha a végbélből vagy a végbélnyílásból származik, sokkal sötétebb vagy fekete, ha a gyomorból vagy a vékonybélből.
Okok: A véres székletnek különböző okai lehetnek. Általában megkülönböztetjük a véres hasmenést az egyéb eredetű véres széklettől. Az utóbbiak okai lehetnek az aranyeres csomók, a vörösvérsejtek megszaporodásával járó állapot (polycythaemia), a gyomor- és nyombélfekély miatti vérzés, K-vitaminhiányból eredő általános vérzés, májzsugor stb. Hasi fájdalmak fellépésekor rekeszsérv, gyomor- és bélgyulladás, Meckel-divertickulum (körülírt kiboltosulás a vékonybélben), bélelzáródás vagy a gyomor rosszindulatú daganata után kell kutatnunk. Gyanakodhatunk idült fekélyes vastagbélgyulladásra, vastagbél divertikulózisra, vastagbélpolipra, a végbél- vagy vastagbél rákos megbetegedésére is. A végbél vérzésének leggyakoribb okai az aranyeres csomók, a vastagbélrák vagy a polipózis, amely rákmegelőző állapot. Aranyerektől eredő vérzés esetén a vér élénkvörös színű és a széklet felszínén csík formájában látható.
Kezelés: Feltétlenül orvoshoz kell fordulni: ki kell kideríteni a vérzés okát, amelynek hátterében súlyosabb betegség is állhat, még akkor is ha jóindulatúnak tűnik. A kivizsgálás ilyenkor teljes körű (röntgen, a vastagbél és a végbél vizsgálata), még aranyér esetén is végbéltükrözéssel kell a kórismét felállítani, hogy elkerüljük a tévedés minden kockázatát. Polip gyanúja esetén a vastagbéltükrözést követő mintavétel szövettani vizsgálata igazolja a rosszindulatú elfajulás meglétét vagy hiányát."
Akkor megoldódott a kérdés azt hiszem mert ami itt belett linkelve az aranyér lesz szerintem de mindenképp orvos
( Aranyerektől eredő vérzés esetén a vér élénkvörös színű és a széklet felszínén csík formájában látható. )
köszi szépen a válaszokat
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!