Kezdőoldal » Egészség » Nők egészsége » Bartholin mirigy tályog...

Bartholin mirigy tályog kifakadt, mit kell tenni?

Figyelt kérdés

Ma reggel vettem észre hogy egy bab méretű, fájó duzzanat van a huvelybemenetemnél. Elmentem nőgyógyászati szakrendelésre, megvizsgált, azt mondta, nagy esélyes a bartholin mirigyemnél tályog van, viszont nincs gyulladásban. Azt mondta ezt még nem tudják kezelni, meg kell várni, hogy vagy magátol rendbe jöjjön, vagy begyulladjon, és akkor műtik. Most megnéztem, és fehér váladék, majd véres genny jött ki belőle egy kis seben. Ez az jelenti, hogy kifakadt? Ilyenkor kell-e visszamenni orvoshoz, hogy biztos minden kiürült-e? Vagy erre gondolt, hogy magától rendbejön?

Előre is köszönöm a válaszokat!

márc. 17. 18:27
 1/4 anonim ***** válasza:
100%

Igen, ha fehér váladék és véres genny ürült belőle, az azt jelenti, hogy a Bartholin-tályog kifakadt. Ez gyakran enyhíti a fájdalmat és a feszítő érzést, mivel a felgyülemlett genny távozik.

Mit tehetsz most?

Tartsd tisztán a területet – Naponta többször mosd meg langyos vízzel vagy antiszeptikus oldattal (pl. Betadine, ha nem vagy allergiás rá).

Ülőfürdő – Kamillás vagy sós langyos ülőfürdő segíthet a további tisztulásban és a gyógyulás gyorsításában. Naponta 2-3 alkalommal 10-15 percig érdemes alkalmazni.

Kerüld az irritációt – Viselj pamut alsóneműt, és kerüld a szoros ruházatot.

Figyeld a tüneteket – Ha a fájdalom nem csökken, a duzzanat újra nő, vagy magas láz jelentkezik, akkor vissza kell menni orvoshoz, mert előfordulhat, hogy a tályog nem ürült ki teljesen.

Ha nem tisztul ki teljesen vagy újra begyullad, akkor szükség lehet orvosi beavatkozásra (incízió, drenálás).

Ha nem romlik az állapotod, akkor valószínűleg magától is rendbe jön, de ha bizonytalan vagy, egy kontrollvizsgálat sosem árt.

márc. 17. 18:42
 2/4 A kérdező kommentje:
Nagyon szépen köszönöm!
márc. 17. 19:01
 3/4 anonim ***** válasza:
Remélem hamar rendbe jössz!
márc. 17. 19:06
 4/4 anonim ***** válasza:
Betadine helyett inkább valami jódmentes fertőtlenítő. Én nem vagyok allergiás rá, de nyílt sebre nem kenem, mert konkrétan nálam csak begyullad a seb tőle. Az egy bőrfertőtlrnítő, amúgy egyetértek chatgpt- vel az 1-es válaszban
márc. 17. 20:03

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!