Kezdőoldal » Egészség » Nők egészsége » Méhnyak biopszia eredmény!...

Méhnyak biopszia eredmény! Valaki ért hozzá? 1 hónap múlva kell visszamenni a dokihoz

Figyelt kérdés

Mikroszkópos leírás

A portio biopsiás mintában HSIL és mirigyhámra terjedése látható, HSIL fragmentumok azonosíthatók környezetükbõl kiszakított formában is. Egyértelmû invasiv daganat a mintában nincs jelen. A minta p16 block pozitív. MIB-1 fokozott jelölõdése a hám teljes vastagságában.

Diagnózisok:HSIL

tegnapelőtt 17:43
 1/5 anonim ***** válasza:

Nem tudom, hogy lesz-e itt olyan, akinek van pontosan ilyennel tapasztakata, de ez nem megnyugtató eredmény, gondolom annyit már te is kiderítettél, hogy jobbik esetben ez "csak" rákmegelőző állapot, és rosszindulatú daganat még nem akakult ki.

Valamilyen kezelésre szerintem mindenképp szükség lesz (én műtétet tippelek), a kezelőorvosod majd tájékoztat erről. Vagy esetleg már látta a dokid az eredményt, és úgy hívott vissza 1 hónap múlva?

Mihamarabbi gyógyulást kívánok egyébként, remélem megúszod komolyabb baj nélkül!

tegnapelőtt 17:55
 2/5 anonim ***** válasza:
Csatlakozom az elsőhöz - ez nem jó eredmény, de egyet szeretnék kérni, és tudom h ismeretlen azt ír, amit szeretne: NE halogasd, ne várj egy hónapot sem. Ha ez az, amit remélem, hogy nem, akkor nem szabad várni semennyit sem. Reméljük persze, hogy nem.
tegnapelőtt 18:01
 3/5 A kérdező kommentje:

Csütörtökön onkológián vették le ezt a mintát. A doki azt mondta kb 3 hét amíg megjön az eredmény, gondolom azért adták március 20ra időpontot.

Azt mondták, hogy ettől az eredménytől függ, hogy lesz e konizácios műtét vagy sem. De akkor gondolom biztos lesz..

tegnapelőtt 18:07
 4/5 anonim ***** válasza:

Ez a szövettani lelet egy magas fokú laphám intraepiteliális léziót (HSIL – High-grade Squamous Intraepithelial Lesion) ír le a méhnyakból vett mintában. Ez egy rákmegelőző állapot, amely a méhnyak hámsejtjeinek kóros elváltozását jelzi, de nem invazív daganat (azaz nem terjedt mélyebb szövetekbe vagy más szervekbe).

Mit jelentenek a részletek?

HSIL és mirigyhámra terjedés → A laphámsejtek magas fokú elváltozása már a méhnyak mirigyhámjára is kiterjedt.

HSIL fragmentumok kiszakított formában → A mintában olyan kóros sejtek is azonosíthatók, amelyek valószínűleg nem a helyükön maradtak.

Nincs egyértelmű invazív daganat → Bár a sejtek kórosak, nincs bizonyíték arra, hogy mélyebb szövetekbe betörtek volna (tehát még nem rákos állapot).

p16 block pozitív → Ez egy HPV-fertőzéssel összefüggő jelző, amely gyakran jelen van magas fokú méhnyakelváltozásokban.

MIB-1 fokozott jelölődése a hám teljes vastagságában → A sejtek fokozott osztódását mutatja, ami egy magasabb fokú sejtváltozás jele.

Mit jelent ez a gyakorlatban?

Ez egy rákmegelőző állapot, amely kezelés nélkül méhnyakrákká alakulhat.

További kezelést és ellenőrzést igényel, általában konizációt (a méhnyak egy kóros részének eltávolítását) javasolnak, hogy megelőzzék a daganatos átalakulást.

HPV-fertőzéshez kapcsolható, ezért az orvos HPV-tesztet is végezhet.

Fontos a rendszeres kontroll, hogy a folyamat ne haladjon előre.

tegnapelőtt 19:18
 5/5 A kérdező kommentje:

Kedves utolsó!

Nagyon szépen köszönöm, hogy ennyire szépen, érthetően levezetted nekem :)

tegnapelőtt 20:57

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!