Kezdőoldal » Egészség » Nők egészsége » Voltatok-e már hasonló cipőben...

Voltatok-e már hasonló cipőben, mi okozhatja ezt? (Lehetséges hormonális probléma)

Figyelt kérdés

20 éves vagyok, régebben még évekkel ezelőtt voltam endokrinológusnál rendszertelen menstruáció és egyéb panaszok miatt (6 hónapig kimaradt), akkor csináltak hasi ultrahangot és mindent rendben találtak. Lehetséges oknak a túlsúlyt mondták akkor, mivel 125~ kg körül mozogtam, egy vizsgálat megerősítette az inzulinrezisztenciát is.

Azóta 30 kilót fogytam, a menstruációm most már rendszeres, illetve az inzulinrezisztenciával kapcsolatos tüneteim is elmúltak. Viszont ennek ellenére is súlyos hangulatingadozásaim vannak menstruáció előtt és alatt, ezt tényleg szószerint kell érteni - Nagyon nem vagyok egy agresszív vagy hirtelen haragú ember, de olyankor nagyon könnyen felidegesítem magam, és magamból kikelve ordibálok is akár. Ezen kívül a menstruáció is fájdalmasabb mint volt, néha az első napon nem is tudok elmenni sehova miatta. Régen ez nem volt jellemző, annó egyáltalán nem görcsöltem menstruáció alatt, nem fájt semmi. Ezen kívül elkezdtem szokatlan helyeken szőrösödni - Régebben, 125 kilósan az egész hasam szőrös volt például. A fogyás után ez szépen kikopott és eltűnt, viszont egy csík a köldököm alatt még mái napig ott van. Ezen kívül szakállam is nőtt, ez viszont már csak a fogyás után. 3 pici szőrszállal indult, ma már 3 pamacsban nő az erős, fekete és vastagszálú szőr az állam alatt két oldalt, és egy helyen a nyakamnál. Ötletem sincs hogy mi okozza, mert ezelőtt ez nem volt ott, és csak a fogyás után jelent meg.

Ami fontos lehet még hogy életmódváltással fogyok, és eddigi tapasztalataim szerint egészséges mértékben. Tehát, nem vettem észre hogy másokhoz képest nehezebben vagy lassabban fogynék. Az életmódváltással sem volt eddig problémám, megesett persze hogy időszakosan stagnált a súlyom, de utána újra beindult a súlyvesztés mindig.

Volt valaki hasonló cipőben? Érdemes egyáltalán orvoshoz fordulni ezekkel most nekem? Mármint úgy értem, hogy ne várjak-e az orvossal addig amíg fogyok még, hátha akkor elmúlnak a problémáim?

ma 09:01
 1/7 anonim ***** válasza:
Súlyos hormonzavar. Azonnal menj vissza a háziorvosodhoz és a nőgyógyászhoz, endokrinológushoz!
ma 09:21
 2/7 anonim ***** válasza:

1-es vagyok

“A menstruáció idején jelentkező fájdalom oka, hogy a méh görcsösen összehúzódik annak érdekében, hogy segítsen leválasztani és eltávolítani a megvastagodott méhnyálkahártyát. Az összehúzódásokat (és így közvetve a fájdalmat is) a hormonszerű anyagok, az úgynevezett prosztalginok váltják ki.”

Nálad nagyon megvastagodott, fájdalmasabb a leválás.

ma 09:23
 3/7 anonim ***** válasza:

Ez is lehet, s később, amikor gyereket akarsz, lehet, hogy emiatt nem sikerül:

“1. Endometriózis

Ebben az állapotban a méhnyálkahártya, azaz az úgynevezett endometrium a méh üregén kívül is megjelenik, olyan helyeken rakódik le, mint a méh hátsó része, a petevezetékek és a petefészkek környéke. Idővel ezek a szövetek gyulladást és hegesedést okozhatnak a kismedence területén. Ez nemcsak rendkívül erős menstruációs fájdalmakat, hanem meddőséget, továbbá nagyméretű petefészekcisztákat, úgynevezett csokoládécisztákat is okozhat.”

ma 09:26
 4/7 anonim ***** válasza:

[link]

Lehet mióma vagy kismedencei gyulladás is.

ma 09:28
 5/7 anonim ***** válasza:

Amit az 1-es válaszoló is írt, mindenképpen menjél és minél előbb egy orvoshoz. Nekem is hormonprobléma miatt van egy túlzott szőrnövekedésem, nem ennyire durván mint neked, de nekem is a hormonprobléma miatt. Nekem mellé van még egy PCOS és IR is. Én mondjuk szeretnék babát is de nem jön össze és mennem kell a meddőségi klinikára mindezt úgyhogy még "csak" 27 éves lettem és 1 éve járkálok orvoshoz, teljesen életmódot váltottam, rendszeresen edzek stb. Szóval sajnos ez sem feltétlen fogja megoldani a problémádat csak úgy mert fogysz.

Illetve nekem brutális mennyiségben hullik a hajam, amiről azt olvastam hogy ha a hormonális probléma nincsen kezelve, ami kihullik oda nem is nő vissza. Ne csessz ki magaddal, mindenképp olyan orvost keress aki egyben nőgyógyász és endokrinológus is, mert akkor egy kézben van az ügyed és nem küldözgetnek ide-oda.

ma 09:46
 6/7 anonim ***** válasza:
A hangulatingadozást premenstruációs szindróma is okozhatja, pms, havi előtt nem vagyok jól lelkileg én sem, mindenen felidegesítem magam azonnal.
ma 09:46
 7/7 anonim ***** válasza:
Szerintem mindenképp érdemes lenne elmenned újra egy endokrinológushoz és nőgyógyászhoz, mert a hormonrendszer elég összetett, és nem biztos, hogy minden helyreállt teljesen a fogyás után. Az új tünetek – szőrnövekedés, erős hangulatingadozás, fájdalmasabb menstruáció – utalhatnak arra, hogy még van valami háttérben zajló folyamat, például hormonális egyensúlyhiány. Egy vérvizsgálat (hormonpanel) sokat segítene kideríteni, hogy minden rendben van-e, vagy szükséges-e valamilyen kezelés. Nem érdemes várni, mert a fogyás önmagában nem biztos, hogy teljesen megoldja ezt. Egy doki biztosan tudna pontosabbat mondani.
ma 10:10

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!