Véres széklet? Mitől? :O
Anyukámnak tegnap este és ma hajnalban véres volt a széklete. Azt mondta, hogy nem csak véres volt, hanem nyálkásabb is. Nagyon görcsölt, fájt a hasa. Azt olvastam, hogy ez daganat jele is lehet. Már évek óta magas a vérképen, ami azt jelzi, hogy valami gyulladásban van a szervezetében (ne haragudjatok nem tudom mi a neve), de a háziorvosa sz*rt se csinál. Mivel maszek doki így is alkalmanként 2000 ft-ot ki kell perkálni a semmiért?! Nagyon hullik is anyum haja. 50 éves.
Szerintetek lehet köze ezeknek egymáshoz? Vagy esetleg valami ételtől lehetett?:S Na meg ha a háziorvos nem tesz semmit, kihez forduljunk? :(
Ezt találtam, a véres széklet sok mindennek a jele lehet, de nem kell egyből megijedni.
Szerintem urológushoz kellene mennie, oda beutalót a háziorvos írhat fel.
Ez nem játék! Lehet, hogy semmi komoly baj nincs, de az is lehet, hogy ha később mentek, már komolyabb lesz a gond!
A véres-nyákos széklet legbanalisabb oka valamilyen gastrointestinalis fertőzés, főleg ha hasi görcsökkel, fájdalmas székeléssel jár.
Ha már régen fennáll, akkor ez kevésbé valószínű.
Fontos hogy friss-e a vér vagy alvadékos, fekete (szurokszerű széklet), illetve hogy megváltozott-e a széklet habitusa (tömegesebb lett, bűzős, szokatlan konzisztencia, gyakrabban vagy ritkábban jelentkezik-e).
Mindenképpen vontos mihamarabb kivizsgáltatni (egyébként mióta áll fenn? És okoz-e vérszegénységet a folyamatos vérvesztés?).
Ha a vér friss, az arra utal, hogy a tápcsatorna alsóbb szakaszaiban (vastagbél, végbél, anusnyílás) van a vérzésforrás.
Valószínű, hogy csak az amúgy gyakori aranyeres csomók véreznek. Emellett tényleg gondolni kell komolyabb okra (gyulladásos bélbetegségek - Crohn, colitis ulcerosa, és colorectalis tumor)
Épp ezért fontos hamar kivizsgáltatni. A háziorvosnak mondjuk írnia kellett volna egy beutalót (akár belgyógyászaton, akár általános sebészeten is alaposan és fix, bevált protokoll alapján kivizsgálják az ilyen eseteket.) Itt számítani kell a végbél ujjal való vizsgálatára és egy colonoscopiás vizsgálatra is, ami általában felderíti a vérzésforrás okát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!