Kötelező mammográfiai vizsgálat? Mit gondoltok róla?
Alapvetően a szűrést szükségesnek tartom, a kötelezővé tételével vannak fenntartásaim. Valószínűleg nem ilyen módon próbálnám meg megreformálni a népegészségügyet. (Hanem mondjuk ösztönző dolgokkal: kisebb TB járulékfizetés annak, aki rendszeresen eljár a javasolt szűrésekre, vagy adókedvezmény vagy akármi).
És oké, biztos kellemetlen, de a mellrák az egyik leggyakoribb daganattípus, minden 8. nő életében emlőrákos lesz! Gondiolj csak a környezetedre, számold végig az nőismerőseid és lepődj meg, hogy bakker, az nagyon sok. Mert hogy ez tényleg baromi sok.
Kolléganőmnek pl. éppen pont egy teljesen rutin mammographiás szűrés során derült ki az emlőrákja, ami így operálható volt és azóta szerencsére jól van.
Nem vezetik be kötelezően. Hónapokkal ezelőtt cáfolták. Nem képzeled, hogy ez a kormány pont az egészségügyre költ milliárdokat? Nekem egyáltalán nem fáj, konkrétan nulla szinten.
4-es, csak nem képzeled, hogy vérvizsgálattal meg mellkasröntgennel kiderül a mellrák? Sem a manuális vizsgálat (az ellen is sipítoznának épp elegen), sem az ultrahang nem elég önmagában, a termográfia is csak kiegészítő vizsgálat. A tomoszintézis meg - na most kapaszkodj meg jól, 4-es - szintén mammográfia.
Csak annak fáj, akinek nem nagyon van melle, mert valahogy neki is be kell tenni a gépbe.
A rák sokkal fájdalmasabb. Szóval én tamogatom
Egyreszt, nem vezetik be.
Masreszt, ugy tudtam meg idoben, hogy mellrakom van, raadasul nemcsak in situ, hanem mar invaziv is, hogy elsetaltam mammografiara. Nem, nem volt kitapinthato csomo a mellemben, ugy ertem, negy orvos manualis vizsgalatnal nem erezte kesobb, igaz, eleg nagy mellu voltam.
Szoval kimutattak. Utana gyors utemben tortent minden. Meg reszletesebb vizsgalat, aztan vakuum core biopszia, diagnozis es mutet.
Mivel nagyon koran kaptak el, a mutet a mellem megtartasaval ket kosarmeretnyivel kisebbre meghagyta a mellem, es a masik oldalt szimmetrikusan ugyanakkorara operaltak. A nyirokcsomo biopsziak tisztak voltak. Ezert nem kell sem kemo, sem immunoterapia, se bifoszfonat, ami egy ev szar kozerzet lett volna. Csak kis sugar es hormongyogyszer lesz.
Ha meg akarod uszni, valaszd a bizonytalansag lottojat. Remelem, nincs csaladod.
Ja, es senkinek sem volt mellrakja a csaladomban.
9
Nem bántásból írtam! Viszont nem mindenki akar menni sugárterheléssel járó vizsgálatra. Ha valaki mondjuk 20 éven át jár, mert ezt szajkózza mindenki, annál lehet, hogy pont a jószándékú szűréstől alakul ki daganat...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!