Vizsgálati helyszínt keresek Budapesten kívül, ahol emlő tomoszintézist végeznek? Úgy olvastam, hogy ez sokkal pontosabb és kevésbé fájdalmas. Erre szívesebben mennék.54 éves nő Vas megye
Valóban sokkal pontosabb és teljesen fájdalommentes. Oké, én hagyományos mammográfián soha nem voltam, tehát nincs összehasonlítási alapom, de kicsi mellel, úgy hogy nem szültem, nem szoptattam talán egy picit kellemetlennek írnám le a nyomást, fájdalmasnak semmiképpen.
Nem találtam Szombathelyen semmit, de most nincs időm hosszasan keresgélni, hátha neked nagyobb szerencséd lesz, Sopronra ezeket dobta ki a Medicoverrel kezdeném, mert nekik Budapesten is van ilyen vizsgálatuk:
Esetleg a szombathelyi vagy soproni kórházban érdeklődj, hátha tudnak ajánlani helyet.
Nem ugyanaz:
Mondom, én hagyományoson nem voltam, de aki volt mind szörnyülködött, hogy mennyire fájdalmas - ez NEM az, egyáltalán.
Automatikus mellszövetsűrűségmérés a mai modern mammográfokon is van. A rétegfelvétel technika miatt magasabb a sugárterhelés. Minél kevésbé nyomjuk össze az emlőt (minél vastagabb marad), annál nagyobb a dózis, ez mindkettőre igaz.
A denz emlőknél kis torzió, kis solidum felfedezésére jobb a tomo, de ez az előnye csökken, ha követi a mammográfiát egy ultrahangvizsgálat. Személyre szabott kompressziót lehet alkalmazni mindkét esetben. Ha jól van vezetve a páciens és el van neki magyarázva, hogy miért szükséges a kompresszió és a vizsglálat nem közvetlenül menzesz előtt történik, akkor a sima mammográfiánál sem szokott probléma lenni.
Ilyenkor jönnek a "az én melleim szuperérzékenyek, és rettenetes és soha többet" nők. Elfogadom, meg lehet próbálni a tomot, az kicsit kevésbé komprimál, de mint írtam, minél vastagabbra marad az emlő, annál több szelet készül és annál magasabb a sugárterhelés.
A gép tök ugyanaz, csak van rajta tomo program is.
Én is mammográfiában dolgozom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!