Petefészek ciszta, növedékkel - van okom félni?
2014 óta küzdök pcos-sel, bár a menzeszem tűpontos és az inzulin-rezisztencián és pattanásokon kívül nincsenek "klasszikus" tüneteim. Ezért nem is vettem volna észre, ha 10 éve nem csinálnak egy rutin ultrahangot.
Most az utóbbi időben 3 havonta jártam ultrahangra, általában mindkét petefészkemben van több kicsi, vagy 1-1 nagyobb, 3-4 centis ciszta. Az IR-t 2021-ben fedeztük fel, 2 évig diétával + metforminnal kezeltük, viszont 2023 decemberben volt egy mellrák műtétem (végül kiderült, hogy félrediagnosztizáltak és jóindulatú volt, de ez egy másik történet), akkor a nőgyógyászom azt kérte, ne szedjem többet. 2023 novemberében voltam rákszűrésen, negatív volt.
Legutóbb május 30-án voltam sima hasi uh-n, akkor a jobb oldaliban 2.5 centis ciszta volt, a bal oldalon sok fél centis. Alapvetően a legelső menzeszemtől kezdve, közel 23 éve mindig bő vérzéssel, erős görcsökkel jár a menzeszem, az utóbbi két évben sokszor vagyok rosszul. Hormont már nem szedek 5 éve.
Tegnap jött meg, és mivel iszonyú fájdalmaim voltak és nagyon véreztem, ma bementem a nőgyógyászomhoz, aki megultrahangozott, majd közölte, a jobb oldalon egy 6 centis cisztám van, ami növedékeket tartalmaz. Nem volt hajlandó semmiféle egyéb infót elmondani, csak azonnal beutalt a kórházba, pontosabban a sebészeti ambulanciára, hogy "azonnal műtsenek meg". Most semmiféle tumormarkert nem kért (utoljára februárban csináltattam, amikor egy 3 centis ciszta miatt beutalt petefészekrák tumormarkerre, "hogy biztosra menjünk", de hálistennek negatív volt), egyszerűen csak beutalt, hogy azonnal ki kell szedni. Nyilván iszonyatos pánikba estem, hogy ez mi lehet, mivel tényleg semmit nem mondott, csak hogy nem néz ki jól a dolog.
A kórházban az ambulancián már a betegfelvételnél azt mondták, ne kezdjek el aggódni, mert ez az orvos boldog-boldogtalant odaküld (ami szerintem nem baj, hiszen elővigyázatos), és nem mond senkinek semmi konkrét infót, ez egy ciszta, valószínűleg endometriózis, emiatt lehetnek benne növedékek. Mivel tegnap jött meg, indokolt, hogy nagyon vérzem, és az erős görcsök is, ezért kilencedikére rendeltek vissza, hogy akkor rendesen meg tudjanak vizsgálni. A kórházban orvos egyébként nem látott, a betegfelvételen nézték meg a papírjaimat.
Én viszont nem vagyok nyugodt. Tavaly októbertől idén februárig éltem abban a tudatban, hogy mellrákom van, míg ki nem derült a műtétem utám, hogy jóindulatú volt, borzasztó időszak volt, így most minden ilyenre "ugrok", nagyon labilis vagyok, pedig azok után, amiket megéltem, nem kéne pánikolnom.
Mit gondoltok, van okom félni? Mit jelent a "növedék" a cisztában? Volt már valakinek hasonló? Arra készítem magam, hogy ha nem múlik el, megműtenek, de bízom abban, hogy tényleg csak endometriózis.
Mindenki hálásan köszönöm a válaszokat előre is!
37/N
Nagyon nagyon köszönöm! Hálás vagyok tényleg!
Én nem értek ezekhez sajnos, csak azt látom én is, hogy mindenféle "cucc" van benne. Ezért pánikoltam be ennyire, nem a doki nem részletezte, mi a növedék, pedig igazán mondhatott volna valamit.
Hát mert ezek szerint a doki sem egy nagy UH szakember. Azért ha valaki rendszeresen nőgyógyászati UH-kat néz, elvárható lenne, hogy meg tudjon különböztetni egy bevérzett cisztát egy potenciálisan rosszindulatú, növedékeket tartalmazó képlettől.
Keresnék másik orvost a helyedben.
Mindenképpen másik orvost fogok keresni, mert itt már nem érzem magam biztonságban gyakorlatilag. Te hogyhogy meg tudtad egyébként különböztetni, neked is volt ilyened ezelőtt?
Köszönöm még egyszer!!!!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!