A napokban labor vizsgálatra megyek, de valószínűleg menzeszelek. Lehet-e ilyenkor vizeletet leadni?.. illetve vért venni? Vagy halasszam el?
Vért venni lehet, vizeletet adni NEM.
Gondolj bele, mit vizsgálnak! Az egyik pl. a vér a vizeletben, ami súlyos húgyúti fertőzésre utal. Vagy más, még súlyosabb bajra. Kivéve, ha a menzesz miatt van ott.
Három eset lehetséges, ha leadsz egy ilyen vizeletet: vagy tudják, hogy mitől véres, és egyáltalán nem adnak eredményt belőle, vagy ráírják, hogy makroszkóposan véres vizelet, és semmi mást nem néznek meg belőle, vagy, ha csak alig véres, lemérik, és kapsz egy megtévesztő eredményt, +/++/+++ vérrel, ami örökre ott marad a "felhőben" a laboreredményeid között, és később már senki nem fog emlékezni rá, mitől is volt olyan.
2-es voltam, és orvosi laboratóriumban dolgozom. Pontosan tudom, miről beszélek, nem véletlenül írtam, amit.
3-asnak külön írom, hogy a nem látható mennyiségű vért is kimutatja a vizelet tesztcsík, pont erre találták ki. (Ugyebár, felesleges lenne tesztcsíkkal nézegetni, ha szemmel is látható.)
Sőt, akkor már jobb is, ha szemmel láthatóan véres, mert akkor kiderül, hogy mintavételi hiba történt, és le sem méri a labor a nem megfelelő mintát.
Itt nem csak arról van szó, hogy a tíz mért paraméterből a vér nem lesz értékelhető. A vér a többit paraméter mérését is zavarhatja.
Ha korrekt eredményt akarsz, nem mész menzesz alatt vizeletvizsgálatra.
A laborok általában megengedik, hogy a vizeletet utólag vidd be, a menzesz elmúlta után.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!