Normális, hogy így érzem magam egy ilyen diagnózistól, vagy inkább csak hazudok magamnak?
Másfél hónapja diagnosztizáltak rosszindulatú emlődaganattal, két hete kezdtem pszichológushoz járni. Azt mondta, "ennél sokkal rosszabbra" számított velem kapcsolatban, de én magam nem tudom hova tenni az állapotom.
Kicsi korom óta az elmémnek van egyfajta védekezési mechanizmusa, leszántja szinte a megemészthetetlen információkat, hogy az adott helyzetben működni tudjak. Például 9 éve volt egy vetélésem, amit akkor fel se fogtam szinte, csak azt tudtam, hogy pihennem kell, hogy a vérzés elmúljon, hogy dolgozni tudjak, aztán 3 hónap múlva omlottam össze egy bevásárlóközpontban, mikor eltoltak mellettem egy babakocsit. Akkor ütött be, hogy mégis mi történt velem.
Bár még nem volt meg a műtét - emlőmegtartó műtétem lesz, az elsődleges vizsgálatok után kifejezetten jó prognózist kaptam az orvosoktól, megnyugtató, szép kimenetelű történetekkel találkoztam, támogató családom, barátaim, munkahelyem van.
Nem tudom, hogy mit jelent ebben a helyzetben a jó vagy rossz reakció. Az első héten végig zokogtam, nem ettem, nem aludtam. Most is nyugtatóval alszom esténként. Mindig mindenki mondja, hogy jaj milyen jól viselem, de én azt érzem, hogy nem. Iszonyatos félelem van bennem a műtéttől, nyilván rengeteget sírok esténként, rettegek a kórháztól, de próbálom tartani magam, mikor társaságban vagyok és ez szóba kerül, sőt még én nyugtatom meg az embereket, hogy minden rendben lesz velem.
Nem vagyok egy kifejezetten erős ember, rosszul vagyok egy vérvételtől is, így már most parázok, hogy a kórházat hogy fogom viselni.
Nyilván elmondani nem tudom, mennyire megbetegít a bizonytalanság, hogy vajon a műtét után elég lesz-e a sugár, mi a szövettana ennek a sz*rnak bennem, mi lesz velem. Persze, hogy félek attól, mi vár rám. De valahogy mégis van bennem egy nyugodtság, vagy talán inkább tompaság. Talán úgy tudnám megmagyarázni, hogy minden egyes porcikámban tornádó tombol, de kívülről úgy tűnik, jól vagyok.
A diagnózistól számított első naptól kezdve mentem és csináltam a dolgom, ha nem tudott egy orvos fogadni, elmentem másikhoz, kértem másodvéleményt, elmentem pszichológushoz, tanácsokat kértem, hogy edukáljam magam, tudjam, mire számíthatok.
És mégsem tudom, hogy amiben benne vagyok, csak tagadás-e, vagy egyszerűen csak szerencsés vagyok és reálisan látom, hogy meg fogok gyógyulni, emiatt viselkedem így. Mikor fog kijönni rajtam ez az egész? Talán fel sem fogtam még, hogy mi történik velem.
Végeredményben úgy vagyok ezzel, hogy nem tudok mit tenni, mint számolni a műtétig lévő napokat, aztán valahogy végigverekedni magam azokon a heteken, amíg nem tudom a teljes szövettant és a kezelési tervet. És annyira bizakodni, amennyire lehet.
Aki élt át hasonlót, hogyan érzett? Normális, hogy így érzek, vagy tényleg csak tagadásban vagyok?
Szia, ez teljesen normális. A legjobb barátnőmmel csináltuk ezt végig két évvel ezelőtt úgy, hogy neki a prognózis sem volt túl kecsegteto. Műtét után volt kemo és sugár is, és halistennek, most két év elteltével minden a legnagyobb rendben van vele.
Normális érzések, teljesen természetes amit érzel. De a támogató közeg már fél gyógyulás.. Rendben leszel szerintem. Kitartás és mielőbbi gyógyulást.
Én is olyan vagyok, hogy amikor az adott dolog történik, elnyomom, átváltok túlélő üzemmódba, és bem gondolkodok, aztán később jön az összeomlás.
Anyukám halála után mentem, intéztem mindent, a temetés után otthon úgy csináltam, mintha még élne, csak pont nem abban a szobában van, ahol én, aztán fél év múlva feltört és olyan mélyen összezuhantam, hogy kikelni se bírtam az ágyból...
Műtétem is volt, ott a szövettanig várni kellett, hogy bármi megnyugtató legyen, mert pl az orvos nézte a leleteim és csak annyit mondott, hogy "A kxrva életbe, hogy ilyen fiatalon..." A kórházban töltött utolsó napig olyan kemény voltam, mint a nem is tudom mi, aztán az utolsó nap kijött minden, haza se akartak engedni... A szövettan jó eredményeket hozott, úgyhogy végülis meg lehetett nyugodnom, de nagyon megviselt...
Én is jártam pszichológushoz, évek után is vannak még ezzel gondok, nem tudom, mi segítene, de nem vagy egyedül :( ❤️
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!