Nőgyógyászati vizsgálaton, rákszűrésnél miért csak kenetet vesznek?
Voltam már többször rákszűrésen és sose volt pl hogy a mellemet is megnézték volna. Ezt külön kell kérni?
Sajnos pcos-om van, így hajlamos vagyok a melldaganatra, megnyugtató lenne alkalmanként, ha tudnám, hogy nincs gond.
Egyébként 22 éves vagyok, Ir+Pcos.
Ez nem így van, normális orvos (az enyém is) az éves rákszűrés részeként átvizsgálja tapintással a mellet. Mammográfiára vagy UH-ra akkor küldenek ha valamit kitapint, illetve bizonyos kor fölött (veszélyeztetettségtől függően 35, 40, 45 év) évente ajánlott a mammográfia. Válts orvost vagy beszéld meg vele, ő miért nem vizsgál meg.
Persze ettől függetlenül ajánlott a havi önvizsgálat, közvetlenül a menstruáció után, akkor kevésbé feszes a mirigyállomány, könnyeb átvizsgálni. Neten találsz képeket, videót, hogyan, mit kell tapintani.
Kérdező,
miből gondolod, hogy a PCOS hajlamosít a melldaganatra?
A te életkorodban nagyon ritka az emlőrák.
Persze, ha ritka is, kialakulhat a kockázati tényezők fennállása esetén, és lehetnek jóindulatú elváltozások is. Az utóbbiakra jóval nagyobb az esély.
Egészen nyugodtan kérd meg legközelebb a nőgyógyászt, vagy a háziorvost, hogy vizsgálják meg a melledet, és természetesen ha panaszod van, elváltozást észlelsz, akkor irány az orvos.
Az önvizsgálat helyes módjáról: [link]
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!