Kezdőoldal » Egészség » Nők egészsége » Hogy viselitek az időszakot...

Hogy viselitek az időszakot amíg elkészül a rákszűrés eredmény?

Figyelt kérdés
Minden évben teljesen kikészít és aludni sem bírok rendesen,amíg meg nem érkezik az eredmény.
2023. júl. 12. 16:50
 1/10 anonim ***** válasza:
95%
Hát nézd, én nem akarok meghalni, de azt is tudom, hogy ha rákos vagyok, akkor rákos vagyok. Szóval én úgy állok hozzá, hogy ha visszajön, hogy rákos akkor majd csinálok vele valamit. De addig nincs értelme idegeskednem, mert nem változtat semmin. Néha izgulok egy kicsit, ha rágondolok, mert sajnos veszélyeztetett vagyok, de a nap végén semmit nem fogok tudni kezdeni magamtól amúgy sem, és a stressz mégrosszabbat tenne, ha esetleg pozitív.
2023. júl. 12. 17:04
 2/10 anonim ***** válasza:
93%

Mirt kellene idegeskednem? A rák nem 1 év alatt alakul ki, én meg rendszeresen járok, tehát ha ki is derülne valami, az még max valami rákmegelőző állapot lenne, ami simán kezelhető.

Egyébként meg monogám kapcsolatban élek és be vagyok oltva HPV ellen.

Sok mindentől félek, a méhnyakráktól pont nem.

2023. júl. 12. 17:07
 3/10 Metionin ***** válasza:
93%
Nekem semmi különös. Majd ha megjön és baj van, akkor foglalkozom vele.
2023. júl. 12. 17:21
 4/10 anonim ***** válasza:

Egy rutinszűrésen, ha nincs panasz, nem érdemes idegeskedni, kicsi az esélye, hogy rákos legyen valaki.

Én már voltam olyan helyzetben, hogy kinőtt rajtam egy daganat, ami úgy nézett ki, hogy rákos. A diagnózist is megkaptam. Hetekig abban a tudatban éltem, hogy nagy eséllyel rákos vagyok. Aztán felszívódott. De a tünetek alapján rákot gyanítottak.

Na, az volt az igazán kellemetlen érzés.

2023. júl. 12. 18:27
 5/10 anonim ***** válasza:
93%

Valójában nem a rutinszerű rákszűrés és az eredmény megérkezése közt lesz valaki rákos. Tehát pontosan ugyanannyira kellene izgulni minden egyes nap. Szóval nem oszt, nem szoroz, hogy épp az eredményeket várom-e, akkor kellene elkezdenem aggódni, ha pozitív eredményt kapok.

(Ha már felfedeztek valamilyen gyanús dolgot, és amiatt a szűrés, az persze más, bár akkor sem az eredmény kiderülése az, ami változtat az állapotomon, nem attól leszek beteg mert kimondják, ha az vagyok, már előtte is az vagyok. Viszont onnantól indulhatok a gyógyulás útján.)

2023. júl. 12. 19:05
 6/10 anonim ***** válasza:
84%

Nem értem ezt a hisztit... A méhnyakrák pont az, amelyik tipikusan 8-10 év alatt alakul ki. Nem pedig amíg a leletre vársz.

Számos országban eleve 5 évente van szűrés, mert sűrűbben teljesen felesleges.

2023. júl. 12. 19:17
 7/10 anonim ***** válasza:
100%

6-os: én úgy tudom, sok helyen a 3 évenkénti szűrés a szokás. Nem vagyok orvos, hogy megítéljem, feltétlenül szükséges-e évente nézni, de a szűrések tipikusan olyan dolgok, amiket nem lehet túlzásba vinni. Inkább jobb többször, mint ritkábban.

A magyar gyakorlat jó pár rák szűrését nem propagálja, pedig vezető rákfajták. Pl. az évenkénti tüdőszűrés megszüntetése nem volt jó ötlet. A tüdőrák az egyik leggyakoribb betegség, amit pont tüdőszűréssel ki lehetne szűrni. Azt is csak mindenkinek ajánlani tudom (mármint a tüdőszűrést).

Fogorvoshoz is nemcsak a fogak miatt célszerű elmenni legalább egyszer egy évben, hanem azért is, mert a fogorvosok megnézik a szájüreget is és szólnak, ha valami rákos folyamat gyanúját látják.

2023. júl. 12. 20:27
 8/10 anonim ***** válasza:
100%

7

"a szűrések tipikusan olyan dolgok, amiket nem lehet túlzásba vinni."

Viszont indokolatlanul lehet leterhelni a rendszert, elvonva az időt, pénzt és energiát a valóban fontos beavatkozásoktól.

2023. júl. 12. 21:25
 9/10 anonim ***** válasza:

8-as, ebben igazad van.

Nem akarok senkit lebeszélni a gyakori szűrésekről. Nehogy az legyen, hogy rákot kap, aztán arra panaszkodik, hogy a gyakorin valaki azt tanácsolta, hogy nem kell olyan gyakran menni.

Nekem is eszembe jutott már, hogy itt Magyarországon a nőgyógyászat területén túlvizsgálás esete állhat fenn. Ennek oka szerintem régen a hálapénzrendszerben rejlett, ma abban, hogy aki magánorvoshoz jár, azt is többször lehet lesápolni.

Azt is megfigyeltem, hogy a magyar nőgyógyászok elég erősen terelik a pácienseket a fogamzásgátlók szedése felé. Pl. ha nem elég rendszeres a menzesze, vagy fáj, akkor sokan (nem mindenki) nyomatja beléjük a hormonokat, amit aztán évtizedekig szedetnek velük. Pedig elég kockázatos készítmények. Ez azért is baj, mert ha valaki panasszal megy az orvoshoz, rákényszeríthetik erre, mert közli az orvos, hogy a panasza máshogy nem megoldható. Természetesen, mivel a fogamzásgátló is vényköteles, mehet valaki 3 havonta felíratni és ezzel elvonják az időt a valóban komoly panaszokkal rendelkezőktől. A fogamzásgátló meg sokaknak depressziót, hízást, szexuális zavarokat okoz, állandóan retteghet az ember a trombózistól, agyvérzéstől is. Ha felhozza az orvosnak az aggályait, hülyének van nézve. Tisztelet a kivételnek, mert nem minden orvos ilyen, de a többség Magyarországon ezt a gyakorlatot csinálja. Szerintem a gyógyszerlobbi is nyakig benne lehet ebben.

Mielőtt valaki egy gyógyszerellenes valakinek néz, elárulom, nem vagyok az. Csak nem vagyok a túlzott és felesleges gyógyszerterhelés híve. Négyszeresen oltva vagyok COVID ellen, most is szeretek zsúfolt helyen maszkot hordani, tehát nem az az orvos-, gyógyszer-és oltásellenes őrült vagyok. De pl. én évek óta nem szedtem vényköteles gyógyszert (igaz, ehhez szerencse is kell), igyekszem elég egészségesen élni.

2023. júl. 12. 22:17
 10/10 anonim ***** válasza:
100%

Nem kell évente járni, elég három évente - ez a szakmai ajánláás Mo-n.

Amúgy miért idegeskedjek? Kit érdekel, ha baj lesz, lesz, most ha még ezen stresszelek, akkor hirtelen elmúlik az esetleges rák? Hagyjuk már.

2023. júl. 13. 09:43

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!