Kezdőoldal » Egészség » Nők egészsége » Abortusz - lehet, hogy nem is...

Abortusz - lehet, hogy nem is voltam terhes?

Figyelt kérdés

Nagyon régen történt, a nyolcvanas évek közepén, amikor 17 éves voltam. Egy szomszédos országban éltem. Az iskolában semmilyen tájékoztatást nem kaptunk a menstruációról, nemi életről, védekezésről, terhességről, szülésről. Otthon is ez tabu téma volt. Internet nem volt és megfelelő könyvek sem, hogy tájékozódjunk.

17 évesen szerelmes lettem, lefeküdtünk a barátommal, óvszert nem használtunk, de vigyázott.

Ezután a menstruációm nem jött meg. Ez számomra nem volt újdonság mert 14 éves korom óta rendszertelen volt. Gondolom valamilyen hormonzavarom lehetett, 17 évesen nagyon sovány voltam és még szinte nem is voltak melleim.

Végül nyugtalanított az, hogy nem jött meg, ezért a biztonság kedvéért elmentem nőgyógyászhoz. És itt kezdődik az érdekes történet.

Mi lányok nem mehettünk más nőgyógyászhoz, csak egy férfi orvoshoz, akihez területileg tartoztunk. Nem voltak magánrendelők és a gyógyszertárakban nem volt terhességi teszt. Talán akkor még nem is létezett.

Ezt a férfi nőgyógyászt senki nem szerette. Beképzelt bunkó volt. Soron kívül beengedett ismerősöket, akikkel 1-2 órán keresztül hangosan beszélgetett, nevetett... mi fiatal lányok pedig kint ültünk és órákig vártunk.

Az orvosnak elmondtam, hogy lefeküdtem a barátommal és most késik a menzeszem. Megvizsgált, sokáig nyomkodta a hasamat és hüvelykenetet vett. Azt mondta, jöjjek vissza egy hét múlva, addig elkészül a lelet.

Egy hét múlva ismét megvizsgált, nyomkodta a hasamat, majd megkérdezte, voltam-e már terhes? Azt mondtam, hogy nem.

Erre kegyetlenül érzéketlen arckifejezéssel ridegen közölte, hogy: "Most az vagy!"

Nem tudom leírni, mit éreztem abban a pillanatban! Soha nem gyógyultam meg abból a lelki traumából.

Az orvos ezután írt egy kórházi beutalót és közölte, hogy ha abortuszt akarok, akkor siessek, mert már majdnem 8 hete vagyok terhes. Még közölte, hogy édesanyámmal együtt menjek, mert még fiatalkorú vagyok, kérni fogják édesanyám hozzájárulását.

Teljesen összeomlottam. Édesanyámnak nem mondhattam el, az ő személyisége valami borzasztó volt. Ha elmondom, akkor erről tudott volna a gonosz nővérem is, a még gonoszabb agymamám és nagymamámnak köszönhetően az összes rokonunk.

A barátommal együtt azon agyaltunk, hogy mit tegyünk. Ő érdeklődött a barátai között. Valaki ajánlott egy egészségházban dolgozó nőgyógyászt, aki pénzért vállalta az abortuszokat. Ambulánsan végezte el, utána haza lehetett menni. Területileg nem hozzá tartoztam, de pénzért vállalta.

Elmentem hozzá, fizettem, megmutattam a nőgyógyászom kórházi beutalóját, rá volt írva, hány hete vagyok terhes... és megtörtént az abortusz.

És végül mi ebben a történetben a különleges?

Akkor még fel sem fogtam, mert tájékozatlan voltam, hogy a terhességemet az orvos hüvelykenet (!) és a hasam tapogatása, nyomkodása alapján állapította meg!

Ez hogy lehetséges?

Vizelet és vérvizsgálat nem volt. Terhességi gyors teszt még akkor talán nem is létezett. Szóval nem értem, miből tudta, hogy közel 8 hetes terhes vagyok? Az utolsó menstruáció időpontjától?

Lehet, hogy nem is voltam terhes?

2023. márc. 19. 00:19
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
87%
Most jut eszembe, hogy '91-ben itt Magyarországon, nem ám Erdélyben, és nem valami kisvárosban, hanem az egyetemi klinikán a nőgyógyász ugyanígy tapintásos vizsgálattal állapította meg a terhességet, sőt a szülés várható idejét is, mint kiderült, napra pontosan! Csak utána voltak laborvizsgálatok, de azok nem a terhesség megállapítására szolgáltak.
2023. márc. 19. 01:05
 12/19 A kérdező kommentje:
11-es: Amiről írsz, az nem létezik!
2023. márc. 19. 01:11
 13/19 anonim ***** válasza:
86%
12. Miért ne létezne az, amit 11. ír? Te buggyant vagy?
2023. márc. 19. 06:48
 14/19 anonim ***** válasza:
80%
Na, a kérdezőt megihlette a román kamu Jutka története.
2023. márc. 19. 08:47
 15/19 anonim ***** válasza:
88%

Hát azért egy 8 hetes terhességet ki lehet tapintani, mivel nagyobb a méh, mint normál esetben. Ez azért nem akkora csoda ám...

Régen is megálapították valahogy, mikor nem volt ultrahang.

2023. márc. 19. 09:53
 16/19 anonim ***** válasza:
86%

Persze, hogy megtapinthatta, ugyanis egy 8-10 hetes terhességnek már érezhető jelei vannak a menzesz elmaradásán túl is.

De ha szerinted az orvos hülye volt, sajnálni tudlak :D

2023. márc. 20. 14:08
 17/19 anonim ***** válasza:
41%

Nagy eséllyel nem voltál terhes!

Nálam ilyen "tapogatásos" módszerrel eddig négy alkalommal állapítottak meg terhességet, különböző időpontokban, különböző nőgyógyászok!

Négyszer tévedtek!

A vizelet labor vizsgálata adott egyetlen megbízható eredményt!

Nélkülözhetetlen!

Nem tudok mást mondani, csak azt, hogy a nőgyógyászod egy túlságosan magabiztos, szélhámos ember volt. Vagy inkább idióta!

Az abortuszt végző orvos abortusz előtt nyilván megbízott a leletben vagy beutalóban leírtakban. Amikor csinálta az abortuszt, nyilván láthatta, hogy terhes voltál-e vagy nem és, ha nem voltál, nem szólt. Miért szólna, ha a pénz érdekelte leginkább? Miért bonyolítsa a helyzetet?

Lehetséges, hogy végül egy egészségügyi kaparásod volt, ami után véreztél néhány napig, ennyi.

2023. márc. 20. 22:15
 18/19 anonim ***** válasza:
58%

A tapintásos vizsgálatból nagy valószínűséggel tudott következtetni az orvos arra, hogy terhes vagy - vagy nem.

Az abortuszt végző orvos pedig a beavatkozás során eltávolított anyagot meg kellett vizsgálja, mert ha terhes vagy és bent marad az embrió egy része, gyulladást, vérmérgezést okozhat. Tehát az elmondottak alapján ő az egyetlen, aki a kérdésedre válaszolni tudna.

2023. márc. 21. 20:11
 19/19 anonim ***** válasza:
38%

Melyik ország volt ez?

Nekem 6 hetes terhességet tapogatott anno ki a nőgyógyász, vér/vizelet vizsgálat csak utána jött.

2023. ápr. 8. 23:48
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!