Hogyan zajlik/Milyen az első alkalom nőgyógyásznál?
17 éves lány vagyok és soha nem voltam még, szóval picit izgulok. Milyen ruhát vettetek fel ami kényelmes volt a vizsgálathoz? Alul hogyan szőrtelenítettetek? Meg így kb az egész procedúra hogyan történik?
Magánorvoshoz megyek mégpedig azért, mert egy pár napja elég sokat nőtt a mellem és olyan, mintha mind a kettőben lenne egy-egy görcs. Illetve az utóbbi egy hónapban nagyon durván kipattanásosodott az állam és az állkapcsom, hullik a hajam elég durván, fáj a fejem stb. Ezeket csak azért írom le, mert nem tudom így milyen vizsgálatokra lehet számítanom + kicsit félek, mert olyan mintha ezek csak ilyen kis indokok lennének és ezért nem érné meg nőgyógyászhoz mennem:(
Előre is köszönöm szépen a válaszokat!
Amikor jobb idő van én szoknyában szoktam benni, ilyenkor pedig sima hétköznapi ruhában. Szőrteleníteni, ahogy eddig szoktál, nem kikötés, hogy csupasz legyél a vizsgálatra.
Panasz/vizsgálat függő, hogy hogyan zajlik, egy basic éves nőgyógyászati vizsgálat a következő: megkérdezi az orvos/asszisztens, hogy van e valami panaszod, mikor volt az utolsó menstruációd napja, szültél-e már stb.., utána pedig hüvelyi ultrahangot/ vagy hasit csinál (ha még szűz vagy akkor csak hasi van, legalábbis ez a tapasztalatom), illetve mintát vesz, ami el lesz küldve rákszűrésre (ez a része lehet kellemetlenebb szerintem).
Ha a mellednél van valami, akkor mindenképpen szólj neki külön, hogy szeretnéd, hogy azt is megvizsgálja, mert sokan nem szokták.
A leírtak alapján a hormonjaiddal lehet gond, amihez valószínűleg vérvétel szükséges még.
Ui.: ha fogamzásgátlót akar felírni a problémáidra mondj nemet, vannak sokkal természetesebb megoldások is, amik nem teszik tönkre a hormonháztartásod.
#1-es voltam
Kérdező, szőrteleníteni nem kell, a hüvelyed, méhed, petefészkeid fogja megvizsgálni.
Deréktól lefelé teljesen le kell vetkőznöd, zokni, cipő marad csak. Mindegy, mit veszel fel, az overallt kivéve.
Először elbeszélget veled az orvos a konkrét panaszodról, kikérdez a nőgyógyászati előéletedről, testsúlyodat megméri vagy felírja, esetleges fennálló egészségügyi problémákra is rákérdez.
Ezután megvizsgál, leveszi a citológiai kenetet, majd jön az ultrahang. Ha az eszköz alkalmas rá, akkor hüvelyi (ha még szűz vagy), hem, akkor hasi.
A melled, ha aggaszt, említsd meg. Azért mész, mert problémát jelent. Ő ezért van ott, meg fog vizsgálni. Ha szükséges, elküld mell-ultrahangra.
Amikor én szűzként mentem először, bementem, megkérdezte a nevem, szűz vagyok-e, mi a panasz. (Ha nem kérdezi, hogy szűz vagy-e, akkor mindenképpen mondd, mivel akkor vagy nem vizsgál meg belülről, vagy ha nagyon szükséges, a legkisebb eszközt fogja használni, hogy ne fájjon.) Utána le kellett vetkőzni alulról, megnézett kívülről, megtapintott picit. A tüneteim és látvány alapján írt fel gyógyszert, és ennyi.
Mivel neked a melled fáj, ezért valószínűleg a melledeit fogja megtapintani, és azzal kapcsolatban fog kérdezősködni. Illetve a hajhullás és a pattanások helyéből adódóan petefészek vagy hormonális problémáid lehetnek.
A fogamzásgátlót valóban ne fogadd el, sok doki felírja a semmire, hogy majd az megoldja, erősködj, hogy mindent nézzen meg
Én is rettegtem az elsőtől, magamtól mentem, mivel szülői támogatásom nem volt. Magamnak választottam ebből kifolyólag orvost is. Nekem kényelmesebb volt doktornőhöz menni, így interneten keresgéltem, szerintem a legjobbat sikerült kifognom. Előtte én borotváltam, mert nekem így komfortosabb a megjelenés.
Bementem, kedves légkör, elbeszélgettünk, menstruációról, fájdalmakról, szexuális életről, panaszokról. Levetkőztem, majd kezdődött a vizsgálat. Én kaptam ilyen kis takaró szerűt, hogy ne lássam mit és hogyan, de mindent elmondott közben. Aranyosan terelte a figyelmemet, beszélgettünk közbe, nevetgéltünk. A vizsgálathoz használt zselét, így abszolút nem éreztem fájdalmasnak sem a kacsát, sem az ultrahangot, és a végén a kezét sem. A végén az elemzésnél szintén mindent elmondott, érthetően. Egy jó orvos empatikus és segítőkész, bizalommal kell hozzá fordulni valóban, hiszen ő úgy tud maximálisan segíteni, ha őszinte vagy.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!