Okozhatja a fogamzásgátló?
Sziasztok!
Igen tudom, hogy rengeteg ilyen kérdés van és olvasgattam is de azok régiek és kíváncsi lennék most mit gondoltok.
A hízás és a nagyobb étvágy igen megfigyelhető és ezt egyértelműnek is tartom hogy a gyógyszertől lehet, valamint a csúnya arcbőr főleg mielőtt "megjön".
Amire viszont kíváncsi lennék, hogy vajon a fogamzásgátló okozhatja e a "személyiségem megváltozását "? Azt vettem észre (és a környezetem is mondja) hogy sokkal ingerlékenyebb vagyok a gyógyszer szedése óta. Sokkal könnyebben elsírom magam mindenen, magam alatt vagyok rengetegszer sokszor ok nélkül és tényleg mintha nem is én lennék.
A másik pedig a szexuális életem és a libidom. Egyenlő a 0-val..
És félek hogy a 2.5 éves kapcsolatom rá fog erre menni.
Teljesen lecsökkent, ahhoz képest hogy régen napi 3x 4x is volt ra alkalom...
Kívánni is kívánom a párom néha de egyszerűen olyan száraz vagyok mint egy darab fa.
A menstruációm ugyanolyan fájdalmas és erős mint előtte.
Mit gondoltok, lehet a gyógyszer?
Igen, az általad említett mellékhatások a tablettában lévő progrszterinnek tudható be, főleg, ha már régóta szeded.
Wz a hormon okozza a:
- Só és ebből adodó vízvisszatartást és súlygyarapodást. Később ödémáid is kialakulhatnak és ugye az ösztrogén meg a vénás trombózis esélyét növeli meg.
- Hosszú távú használat mellett pedig elnyomja a libidót is. Ez azért van, mert a progeszteron ugye blokkolja az ovulációt. Ilyenkor és előtte általában a legmagasabb a libidó a nőkben. Gondolj csak bele, ha ezt teljesen kiiktatod, még jó, hogy elmegy ettől a kedved. A szexxel pedig az a baj, hogy ahhoz, hogy igazán élvezd és jól essen kell hozzá a kedv és a vágy. Szóval ez is egyértelműen ennek a számlájára írható.
- a fájdalmas menstruációhoz nincs igazán köze, a méhösszehúzódást prosztaglandinok irányítják. Ezeknek előanyaga az Arachidon sav, ami akkor nő meg a szervezetedben, ha sok napraforgó olajat, vagy más omega -6-ban gazdag dolgot eszel. Az ilyen tüneteken segíthet a TÉNÉ, ha nyitott vagy rá.
- Az, hogy az endometriumod mennyire épül fel előtte, azt az ösztrogén szabályozza. Hormonális fogamzásgátlásnál az erős vérzés (tehát mondjuk 2-3 óránként muszály betétet cserélned) nem igazán szokott gond lenni. A "withdrawal bleeding" általában enyhébb és rövidebb, mint a rendes fiziológiás.
- Az ingerlékenység normálisan a premenstruációs szakasszal hozható összefüggésbe, amikor is lecsökken az ösztrogén és progeszteron szint. Elképzelhető, hogy a fogamzásgátló okoz ilyen jellegű zavart. Egyébként csökkenti a cink ée B-vitaminok felszívódását is, amik elég fontosak az idegrendszer kiegyensúlyozott működéséhez.
Érdemes ezeket szuplementálnod a kúra alatt.
- Gyógyszerész vagyok.
Ja igen, még annyi, hogy a progeszteron növeli a bazális metabolizmust, MINIMÁLISAN, így elképzelhető, hogy emiatt nő az étvágy. De alapvetően inkább a mineralkortikoid hatásnak tudható be a súlygyarapodás, szóval inkább vízvisszatartás lesz az.
Egyébként, ha ennyire megnyomorít a fogamzásgátló, akkor én a helyedben inkább valami hormonmentes megoldást választanék.
- óvszer
- Pharmatex spermicid hüvelykúp
- "spirál", ami rézbevonatos és nem hormonalapú.
- Illetve egyébként más gyógyszerformákkal is lehet próbálkozni, pl. a tapasztalonálaz elnyújtott leadás miatt nem annyira jellemzőek ezek a tünetek.
Igen okozhatja nekem is okozott
Sokkal ingerültebb vagyok tőle
Pontosan mi az a szer amit szedsz?
Mikba hatóanyagok? Így alaposabban megérthejük az okokat.
Általában a fogamzásgátlók, a mini-pill-ken kívül ösztrogént és progeszteront tartalmaznak.
- az ösztrogén esetében nem igazán vannak opciók, csak 1-2 és inkább a formula az ami meghatározza mennyire járul hozzá a mellékhatásokhoz.
- a progeszteron esetén, azonban elég sokféle derivált áll lehetőségre. Ha megtaláod a jó kombót, akkor az már félsiker.
Pl. Az egyik legígéretesebb most a piacon a Drospirenon. Ez nem okoz vízvisszatartást és súlygyarapodást.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!