Lehet mellrákom van 23 évesen? (UH kép)
23 éves vagyok és nemrég csomót fedeztem fel a jobb mellemben. Másnap sikerült ultrahangos vizsgálattal megnézetni a melleimet. Ezek alapján van okom aggódni?
Diagnózis: N63H0- emlőben lévő mehatározatlan képlet
Fizikális vizsgálat: Jobb emlőben alsó negyedhatáron ujjbegyni tömöttség figyelhető meg. A bal emlőben és az axillákban kóros rezisztencia nem tapintható.
Emlő és axilla UH vizsgálat: A jobb emlőben 6-7 óra irányában 13x9x15mm-es, jól körülírt, echoszegény képlet látható, hangárnyékolás nélkül. A bal emlőben körülírt kóros képlet, malignitásra suspect eltérés nem mutatható ki. Az axilláris régiókban kóros nyirokcsomó nem azonosítható.
Vélemény: A jobb oldali emlő elváltozás (U3) elsősorban benignus karakterű radiomorfológiailag, de dignitása kérdéses, pontosabb megítélésére AC mintavétel javasolt.
Először a doki a beningus karakter helyett fibroadenoma karakterűt akart írni, de végül kitörölte és azt mondta vegyünk belőle mintát. Megkérdeztem aggódjak-e, mire az volt a válasz, hogy erre nem mondhat semmit, jóindulatúnak néz ki, de a protokoll az, hogy vegyenek belőle mintát. A háziorvosom szerint csak biztosra megy, de azt hallottam, hogy a fibroadenomákból nem feltétlen vesznek mintát.
Eléggé beparáztam, nemsokára mintát vesznek belőle (vékonytűs mintavétel). Az U3 besorolásról azt olvastam, hogy valószínűleg jóindulatú, de nagyon félek, hogy rosszindulatú. Tudnátok véleményt, vagy tapasztalatot mondani?
Megvolt a mintavételem. Próbáltam kérdezni is pár dolgot, hogy képbe kerüljek. A radiológus dokim azt mondta próbáljak nem izgulni 2 héten keresztül,nem néz ki rossznak UH alapján, valószínű jóindulatú. Általában hagyja, hogy a patológus nevezze nevén a dolgokat, ezért lett jóindulatú karakterű. Szerinte fibroadenomának néz ki, vagy egy besűrűsödött cisztának (az nem tudom milyen). Mintavételt azért kért, hogy többet ne kelljen foglalkozni ezzel. Plusz aspirációs mintavétel szakértő radiológus, gondolom pártolja a mintavételt. Megkérdeztem, hogy UH alapján változott-e kinézetre 1 hét alatt, azt monda, hogy szerencsére nem.
Viszont ennek ellenére már kicsit más méretek lettek feltüntetve, a 13×9×15 (13.3×9.1×14.7) helyett 12×9.6 (12mm a legnagyobb átmérője) Ez jelenthet gondot?
Azt olvastam, hogy a kis fibroadenoma könnyen összetéveszthető a tripla negatív mellrákkal. A fibroadenoma inkább ovális, szélesebb, mint magasabb. A TN mellrák pedig inkább kerek, kör alakú. Így, hogy "változtak" a méretek, sajnos a csomó is kerekebb.
Belefér ez még egy fibroadenoma kinézetbe?
Utolsó UH-m:
Ha van valaki aki tudna ebben véleményt formálni, azt nagyon megköszönném.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!