Kezdőoldal » Egészség » Nők egészsége » Változókorban levő és/vagy 50...

Változókorban levő és/vagy 50 év körüli nők, akik pajzsmirigybetegek...?

Figyelt kérdés

... nektek mi a véleményetek arról, hogy fogamzásgátlót íratnék magamnak?

Megmondom, miért gondoltam erre. Mert nekem először alulműködött a pajzsmirigyem {de ezt akkor még nem lehetett tudni}, híztam 17 kilót, összevissza lett a vérzésem (48 éves korom körül). Majd egy évre rá kb. 2-3 hét alatt fogytam 12 kilót (teljesen magamtól, semmi diéta, semmi sport), a vérzésem továbbra is összevissza volt, eü-i kaparásra mentem, utána sem akart egy fél évig beállni. Végül eljött az idei év (50 éves vagyok) és nyár elején kiderült, hogy pajzsmirigy felülműködésem van (azóta még fogytam még 2 kilót), minden ciklusban hosszú napokig kell várnom, hogy megjöjjön a vérzésem.

Nekem korábban soha semmilyen bajom, tünetem nem volt sem menzesz előtt, sem közben. Most feszülnek a melleim (fájnak... vadiúj élmény), fájnak a petefészkeim (ez is), nagyon nyomott, feszült, ingerült vagyok.

És... jön a menopauza. Nem lenne célszerű, hogy segítsek magamnak azzal, hogy legalább a ciklusomat rendbe rakom fogamzásgátlóval, amíg a pajzsmirigyem gyógyul? (Fél-egy év.)

Tudom, nőgyógyásszal kell beszélni és hormonvizsgálatokra menni. Természetesen ez is meglesz, de per pillanatban minden hónapban a pajzsmirigyemmel kell vérvételre, kontrollra járni + vannak más, komoly eü-i problémáim, azok miatt is.

Meg érdekelnek a ti tapasztalataitok is nyilván.

2022. szept. 11. 14:34
1 2 3
 11/29 A kérdező kommentje:

4

Egész életemben kétszer szedtem fogamzásgátlót, egyszer 23 éves koromtól 26 éves koromig, egyszer 28 éves koromtól 30 éves koromig. Kiválóan bírtam, nagyon jót tett, mivel az átlagnál valószínűleg magasabb a tesztoszteronom és/vagy máshogy vannak a női hormonszintjeim, mint az átlag nőknek.

2022. szept. 11. 14:56
 12/29 A kérdező kommentje:

10

Bocsi, mindig tanul az ember... Nem tudtam. Elnézést.

2022. szept. 11. 14:56
 13/29 A kérdező kommentje:
Egyébként mindenkit felpontoztam.
2022. szept. 11. 14:57
 14/29 A kérdező kommentje:

2

"De ha már változókorban vagy, eleve minek a fogamzásgátló..."

A felsorolt fontosabb okon túl (nem kellene terhelni a szervezetemet azzal, hogy az agyalapi mirigyem egyszerre próbálja a pajzsmirigyemet és a női ciklusomat beszabályozni), talán azért is, mert nemi életet is szeretnék élni és nem kellene óvszerrel védekezni? :))

Mivel még nem múlt el a ciklusom (nem vagyok még full menopauzában) és elmúltam 50, MAJD HA ELMÚLIK teljesen a ciklusom, még utána is egy évig védekeznem kell. (Ha valakinek 50 éves kor előtt múlik el a ciklusa teljesen, akkor két évig kell még védekezni.)

2022. szept. 11. 15:03
 15/29 anonim ***** válasza:
71%
Endokrinológussal beszéld ezt meg, nem elég a nőgyógyász.
2022. szept. 11. 15:10
 16/29 A kérdező kommentje:

15

Köszönöm. Meg fogom, minden hónapban járok hozzá.

2022. szept. 11. 15:13
 17/29 A kérdező kommentje:

7

"Akkor legalább a női vonalat hozasd rendbe hormonpótlással."

Kifejtenéd bővebben kérlek? Miben különbözne a hormonpótlás a fog.gátlótól?

2022. szept. 11. 17:06
 18/29 anonim ***** válasza:

9. Mivan? És ezt ki nem tudja?

A szintetikus Syntroxine-tól hiába voltak labor szerint jók a T3, T4 szintek, zombi voltam. Agyi köd, ödéma, fáradtság.

Rendeltem sertéshormont, ettől már jobban lettem. De fogyóba lett és a beszerzés a brexit miatt már problémás lett volna.

Erre elkeztem jódozni és abbahagytam a maradék sertéstabik beszedését.

Teljesen jól vagyok. A pajzsmirigyem nem sorvadt el Hashisként.

2022. szept. 12. 08:30
 19/29 anonim ***** válasza:

17. A fogamzásgátló a peteérést akadályozza meg.

A hormonpótlás meg a lecsökkent ösztrogén és progeszteron szintet emeli.

2022. szept. 12. 08:33
 20/29 anonim ***** válasza:

18: hát akkor rombold úgy az egészségedet, ahogy akarod.

De NE BUZDÍTS másokat ezzel a kókányolással tévutakra!!!

2022. szept. 12. 09:42
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!