Kezdőoldal » Egészség » Nők egészsége » Ha 4,66-os a TSH-m, indokolt,...

Ha 4,66-os a TSH-m, indokolt, hogy a háziorvos nem hajlandó továbbküldeni endokrinológiára?

Figyelt kérdés

A laborleletemen normál értéktartományként 0,35 - 4,94 uIU/ml van megadva, tehát csillagot én még éppenhogy nem kaptam. Az orvos állítása szerint nem számít, hogy általában a 0,4 és 4,0 közé eső értékeket tekintik egészségesnek, merthogy szerinte az alsó és felső határral arányosan változik a páciensnél megállapított érték is, azaz ha egy olyan labor vizsgálta volna a véremet, amely 0,4 - 4,0 intervallummal dolgozik, akkor az én értékem a papíron 3,8 uIU/ml körül lenne. Köpni-nyelni nem tudtam, őszintén szólva nehezemre esik elhinni, hogy ezt nem csak azért találta ki, hogy lerázzon a francba. Nem mintha a 3,8 megnyugtatna, tudatában annak, hogy egy átlagos, egészséges, termékeny nőé 2 alatt szokott lenni.

Egyébként nőgyógyász utalt be erre a vérvizsgálatra, és hónap végére már van hozzá időpontom, tehát vissza fogok menni, hogy vele is átbeszéljem a dolgot (főleg, hogy van pár hormon, amely a leletem szerint sem megfelelő szinten van jelen a szervezetemben), de elkezdtem aggódni, hogy full fölöslegesen csinálom ezt, mert úgyis le leszek rázva ismét, és semmi esélyem nincs tisztességes ellátást kapni TB alapon.

2022. ápr. 14. 00:28
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
57%
Pedig teljesen normális ellátást kaptál eddig.
2022. ápr. 14. 01:05
 2/14 anonim ***** válasza:
0%

Nem a TSH ertekeddel van a baj. A nyakad felett kell keresni a problemat.

Ha netan nem ertened: pszichesen nem vagy rendben, hipochondria es hozza kis paranoia. Faja kis kombinacio, csak kezelni kene.

2022. ápr. 14. 01:14
 3/14 anonim ***** válasza:
73%
Eleve nem értem, hogy miért a háziorvossal egyeztetsz, ha nem is ismeri a problémádat, az érték normális. A nőgyógyász ad beutalót, ha indokolt, mert teherbe szeretnél esni, de nem sikerül.
2022. ápr. 14. 01:17
 4/14 A kérdező kommentje:

Háziorvoshoz nem csak emiatt mentem, de mivel tudomásom szerint ő is be tud utalni bárhová, gondoltam, rákérdezek. Teherbe esni momentán nem szeretnék, de talán érthető, ha zavar, hogy szabálytalan a menstruációs ciklusom, nulla a libidóm, könnyen hízom, nem vagyok kiegyensúlyozott, nem tudok koncentrálni semmire.

Amúgy ja, tudom, hogy pszichésen nem vagyok rendben, kezelnek is vele, csak ez nem zár ki minden egyéb egészségügyi problémát. Többek között pont a pszichiáterem javasolta, hogy vizsgáltassam ki magam, mert inzulinrezisztencia problémám lehet belőle, meg később rosszabbodhat az érték (mondtam neki, hogy most mennyi és mi a referenciatartomány). De bárki bármikor rákeres, utánaolvas, azt fogja látni, hogy az általános orvosi konszenzus szerint a 4 már problémás lehet, sőt, akár a 2,5 is. Ugyanitt, ugyanebben a kategóriában is endokrinológiára akartak küldeni a hozzászólók korábban. Az ösztradiolom szar, a progeszteronom szar, a prolaktinom szar, ezeket is látta a háziorvos.

Elhiszem, hogy ellenszenves, ha egy páciens felül akarja bírálni egy orvos megítélését, de hálásabb lennék, ha személyeskedés helyett a tények fényében történne véleményformálás (ezt nyilván a 2-esnek mondom).

2022. ápr. 14. 01:42
 5/14 Ypszilon1980 ***** válasza:
76%
Szerintem arról lehet szó, hogy ha neked kevéssel a max érték alatt van, akkor a különböző laborok max. határtartományai, ha mások is, akkor is mindenhol a felső határt fogja megközelíteni és arányaiban attól annyival lesz kevesebb, mint most. Tartomány alatt van, akkor jó még. Teherbe akarsz esni, akkor le kell vinni 2,5 alá, de alapból jó ez az érték jelenleg, figyelgetni kell, viszont ezt csak endokrinológussal lehet megoldani. Egyelőre én nem látom szükségét endokrinológusnak, de ha megnyugtat erőszakolj ki egy beutalót.
2022. ápr. 14. 05:59
 6/14 anonim ***** válasza:
100%
Alap esetben ez az értek elfogadható. Ilyen értéknél derült ki nálam, hogy Hashimotom van (autoimmun pajzsmirigy gyulladás, és alulműködés). Erre az értékre még nem kaptam gyógyszert, csak rendszeresen ellenőriztetni kellett. Viszont, ha babát szeretnél, akkor ez az érték nincs rendben. Akkor 1-2 közötti TSH az ideális.
2022. ápr. 14. 07:35
 7/14 anonim ***** válasza:
100%
Remélhetőleg a nőgyógyász foglalkozik majd vele. Elképzelhetető, hogy nincs gond. De az emelkedett érték figyelemfelkeltő lehet. Én vizsgalodnék még továb pajzsmirigy irányába. Akár magán úton is
2022. ápr. 14. 07:49
 8/14 anonim ***** válasza:
100%
A referenciatartomány tényleg laborfüggő, szóval ebben igaza van a háziorvosnak. Én sem tudom, mi van mögötte, de ez a rész oké. A többit majd megbeszélitek a nőgyógyásszal.
2022. ápr. 15. 18:05
 9/14 anonim ***** válasza:
100%
Nekem a nőgyógyász adott beutalót endokrinológushoz.
2022. ápr. 15. 22:40
 10/14 A kérdező kommentje:

Akkor kivárom a nőgyógyászt, mást nem nagyon tehetek.

Orvos ugyan nem vagyok, de annyit tudok, hogy ezek a szélsőértékek inkább amolyan ökölszabályként kezelendők, nem ilyen egzakt vízválasztóként, hogy pont az adott értékig bezárólag normális, fölötte egy ezredesjeggyel meg már nem. Ezért van bennem az aggodalom, meg azért, mert ugye vannak arra utaló tüneteim, hogy valami nem oké, pl. 60+ napos ciklus. De lehet, hogy valami más okozza, ez remélhetőleg majd kiderül.

2022. ápr. 15. 23:07
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!