Kezdőoldal » Egészség » Nők egészsége » Pcos, tanácstalan vagyok. (?)

Pcos, tanácstalan vagyok. (?)

Figyelt kérdés
Sziasztok! 16 éves vagyok, és múlt héten diagnosztizáltak nálam pcos-t. Teljesen el vagyok keseredve, egyedül érzem magam. A tüneteim között szerepel a rendszertelen menstruáció, pattanásos bőr, szőrösödés. Ezek közül leginkább a szőrösödés aggaszt, ami már az arcomon is megjelent, pl. a szám felett 😣. Fogamzásgátlót nem akarok szedni, adok egy esélyt a diéta+mozgásnak, de persze majd az endokrinológus-al beszélünk bővebben. A kérdésem az lenne, hogy van itt valaki aki velem egy idős, vagy hasonló korban van mint én? Ha van, akkor hogyan éli meg, neki az életmódváltás segített e, a szőrösödésben? A másik nagy félelmem egyébként, az az hogy, (mivel még nem volt barátom) egy fiú sem akar majd "hozzám nyúlni" még bottal sem, a szőrösödés miatt...
2021. máj. 30. 10:56
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
100%

Ha szőrösödés zavar, akkor érdemes kipróbálni szőrtelenítő vagy akár szőkítő krémet, amivel a kis bajusz el lehet tűntetni. Ne ijedj meg, annak is van ott szőr, akinek világosabb a haja, csak ugye pont a világosabb szín miatt inkább csak akkor látszik, ha rámegy valami vagy úgy esik rá a fény.

Egyáltalán nem kell félned attól, hogy emiatt nem akarnak majd hozzád nyúlni, mert általánosságban nem érdekeli az embereket egy kis szőr. Én a szerencsésebb kicsit sötétebb bőr, világosabb szőr kombót örököltem (de így is látom és érzem egész arcomon a kis piheszőröket), viszont barátnőmnek tipikusan a hófehér és fekete szőr adatott meg, kb 10-12 évesen már látszott a karján, arcán a szőr. Ő kezdetben szőkítette, majd teljesen elengedte és csak nem érdekelte ki-mit gondol. Na utána találkozott egy kedves sráccal, akit természetesen nem érdekli, hogy mennyire szőrös vagy sem és nemrég volt a 4 éves évfordulójuk. A kisugárzás a fontos és hogy Te jól érezd magad! Ha úgy érzed jól magad, hogy szőrtelenítesz, akkor tedd, viszont ha nem szeretnéd, akkor ne érezd kényszernek. Ha mások látják rajtad, hogy téged nem zavar, akkor nem fognak ilyenek miatt piszkálni és olyan embereket vonzol magad köré, akiket ugyanúgy nem zavarja a dolog, ahogy téged :)

2021. máj. 30. 11:04
 2/13 anonim ***** válasza:
100%

Nem vagyok a helyzetedben, de..

Minden ember szőrös, nők és férfiak is, mindenhol a talpon és tenyeren kívül. Az, hogy mennyire az valóban a hormonrendszeren, és a pigmentáltságon is múlik. Az egy illúzió, hogy egy nő nem szőrös, nagyon sokunknak sok energiába kerül eltüntetni, felesleges azt hinned, hogy egyedül vagy ezzel.

Ez amolyan női titok, de száz helyről szedjük a szőrt, ami egy férfinek eszébe sem jutna, pedig logikus, hiszen ők is ott szőrösek, normális férfi ilyesmin nem akad ki!

2021. máj. 30. 11:11
 3/13 anonim ***** válasza:
100%

Nekem annak idején 15 évesen diagnosztizálták ugyanezt. Diétáztam és mozogtam, az inzulinrezisztencia megszűnt, és lefogytam. Fogamzásgátlóra nem votl szükség. Sajnos azokban az években nem volt divat odafigyelni a gyerekekre (vagy csak az én szüleim voltak k.rvára felelőtlenek), ezért a diétát orvosi kontroll és megfelelő ismeretek nélkül csináltam, teljesen magamra hagyva. Csak az energiabevitelt néztem, a vitaminok, nyomelemek és makrotápanyagok figyelmen kívül hagyásával, aminek meg is lett az eredménye hiánybetegségek, izomgörcsök formájában. Azért írom le, hogy ezt a hibát ne kövesd el.

A szőrösödés nálam nem csökkent sajnos az anyagcsere rendeződésével, de lézeres szőrtelenítéssel sikerült megoldani. Fel a fejjel, ki lehet jönni a PCOS-ből.

2021. máj. 30. 11:18
 4/13 A kérdező kommentje:
Köszi a megnyugtató válaszokat csajok! Utolsó! Amikor lefogytál (még a lézeres kezelésed előtt) akkor a szőrösödésed nem lett rosszabb, viszont nem is csökkent ha jól értem?
2021. máj. 30. 11:58
 5/13 anonim ***** válasza:
100%
Pontosan. Se jobb, se rosszabb nem lett. Az is igaz, hogy nekem az arcomon nem nőtt szőr. A "szokásos" helyeken volt erősebb, mint az átlag nőnek, ezen felül a hasamon és mellkasomon volt valamennyi, ami nagyon zavart.
2021. máj. 30. 12:04
 6/13 A kérdező kommentje:
Köszönöm mégegyszer a választ! Nekem a szám felett pihék vannak egyenlőre, ha lefogynék (van rajtam +16kg), már annak is örülnék ha nem erősödne.
2021. máj. 30. 12:25
 7/13 anonim ***** válasza:
Erősödni semmiképpen nem fog szerintem. Fel a fejjel, és sok sikert!
2021. máj. 30. 12:30
 8/13 anonim ***** válasza:
100%
A szád feletti pihék bőven nem a túlzott szőrösödés, teljesen normális PCOS nélkül is. Nem fog elmúlni, de szőkítő vagy gyanta megoldja.
2021. máj. 30. 14:16
 9/13 anonim ***** válasza:
100%

Annak, hogy van egy kis bajuszod, semmi koze a pcos-hez. Minden nonek van, max vagy szoke es apro, nem feltuno, vagy gyantazzak, ahogy en is. Ez nem tragedia kerdezo, ez ilyen, nyugi. :) En pcos nelkul is szoros vagyok nokent elegge sajnos, tinikent megviselt, felnottkent mar leszarom :D Szortelenitek, de a ferjem sem hagyott meg el azert, mert latott rajtam szort itt-ott. Csak a kisfiuk csinalnak ebbol dramat, azokat pedig hagyni kell a francba :)

Nem vagy egyedul a problemaval, sok sikert es kitartast, lesz ez meg jobb is :)

2021. máj. 30. 16:45
 10/13 anonim ***** válasza:
Nekem is ezek a tüneteim vannak...
2021. máj. 31. 20:56
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!