Aki szedett fogamzásgátlót, volt olyan akinek a szervezetèt teljesen tönkre vágta? Hányingere volt stb...
Nem vágja tönkre teljesen. Csak olyan fogamzásgátlót szedsz, ami nem neked való.
Én szedtem két fajtát, amitől hánytam, fájt a fejem egyfolytában, hangulatingadozó voltam borzasztóan. És pedig mindkettőnek hagytam 1-1 évet. Azóta eltelt három év, és 3 éve szedem ugyanazt (a harmadik félét). SEMMI bajom nincs, semmi mellékhatás nem jött ki.
Ilyen tünet előfordulhat, és bár ez nem vág tönkre, de érdemes váltani másikra ilyen panaszok esetén.
Egyébként a háttérben zajló dolgok vágnak inkább tönkre, pl. a hormonbevitel miatt sokszorosára növő rákos megbetegedés kockázata, amit az orvosok általában valamiért nem szeretnek a betegek orrára kötni.
Utolsó: talán azért nem kötik az orrára a betegnek, mert nettó hazugság? :D
Olvasd már utána (lehetőleg ne a nők lapjában...).
A fogamzásgátló tabletta kifejezett védelmet nyújt a petefészek- és a méhtestrák ellen (mind a kettő gyakoriságát FELÉRE csökkenti). Valamelyest csökkenti a vastagbéldaganatok előfordulását is.
A méhnyakrák esélyét valamelyest növeli, de valószínűleg nem a hormonbevitel, hanem a szabadabb szexuális élet és gumi hiánya miatt összeszedett HPV fertőzés miatt.
Az emlőrákkal kapcsolatban vegyesek a tanulmányok, összességében valószínűleg túl sok hatása nincs erre nézve.
A májrák kockázatát fokozza meg valamelyest, de az még így is iszonyatosan ritka (a nem alkoholista vagy hepatitis fertőzöttek között...).
Szóval összességében egyáltalán nem növeli a kockázatot, sőt, csökkenti.
Érdekes, amit én szedek, annak pont ugyanazt írja a tájékoztatója, amit én is. És ami egybevág a tanulmányokkal...
"A fogamzásgátló tabletta és a rák
A fogamzásgátló tabletta, ha hosszú időn keresztül alkalmazzák, csökkenti a petefészek és a méhnyálkahártya rákos daganatának a kockázatát. Ugyanakkor úgy tűnik, hogy kismértékben fokozza a méhnyakrák kockázatát, bár lehet, hogy ez az óvszer nélküli nemi élet, és nem a fogamzásgátló tabletta következménye. A méhnyakrák legfontosabb kockázati tényezője a tartósan fennálló humán papilloma vírus (HPV) fertőzés. Minden nőnek rendszeresen méhnyakrák-szűrésre kell mennie.
Ha emlőrákja van vagy korábban volt, nem szedhet fogamzásgátló tablettát. A fogamzásgátló tabletta kismértékben növeli az emlőrák kockázatát. Ez a kockázat a fogamzásgátló tabletta szedésének idejével együtt nő, de annak abbahagyása után 10 éven belül normális szintre tér vissza. Mivel az emlőrák a 40 évesnél fiatalabb nőknél ritka, az emlőrák szokásos gyakoriságát meghaladó esetek száma az aktuálisan vagy nemrégiben fogamzásgátló tablettát szedő nők körében kicsi.
A fogamzásgátlót szedő nők egészségi állapotát gyakrabban ellenőrzik, ezért ebben a csoportban többek között az emlőrákot is korábbi stádiumban ismerik fel. Fontos a mell rendszeres vizsgálata, és amennyiben bármilyen csomót érez, keresse fel orvosát.
Fogamzásgátlót szedő nőknél olykor jóindulatú májdaganat, ritkábban rosszindulatú daganat kialakulásáról számoltak be."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!