Lehet baj ha mindig (vagy 3-ból 2-szer) kihagyom a szünetet a fogamzásgátlónál? Vagy érdemes ilyen gyógyszert venni?
Olvastam, hogy pl. a Seasonique nevű fogamzásgátlónál csak a 3. hónap végén jön meg mindig.
Azon gondolkodtam, hogy lehet-e baj ha normális (24+4) napos gyógyszernél kihagyom a 4 placebo napot, és egyből megyek a következő levélre, és ezt nem 1-2 alkalommal?
Alapvetően azért szedek fogamzásgátlót, mert hihetetlenül fájdalmas a ciklusom szinte minden napja (mensi, ovuláció, pms is, tehát gyakorlatilag egy hónapba 3 hetet szenvedek), és mindig amikor nem kell szedjek hormont, a szünet napokon előjön megint a borzalmas fájdalom, akár napokig tartó migrén, a rosszullét-hányás, a hangulatingadozás, stb. Van, hogy kikelni se tudok az ágyból a fájdalomtól és ez így volt a fogamzásgátló szedése előtt is csak akkor jóval gyakrabban.
Szóval a kérdésem nem egy "jajnemakarokpontekkorvérezni" hiszti, hanem fájdalomelkerülés végett lett megfogalmazva.
Köszönöm az eddigi válaszokat!
1-es: nagyon sok rosszat hallottam az injekciókról, emiatt nem szívesen állnék át rá. Magával a gyógyszeres formulával pedig nincs bajom.
2-es: attól, hogy nincs placebo egy gyógyszerbe még ott lebeg a levegőbe, hogy a két levél között kell legyen egy hét szünet.
3-as: sajnos még nem tudtam vele beszélni erről, mivel a járvány igencsak megnehezíti a kontaktust. A gyógyszeremet se vele szoktam felíratni, mert azt mondta, hogy elég ha családorvos kiírja, ne menjek be hozzá ezzel.
Egyébként endometriózisom van valószínűleg, ez már régebb óta téma nálunk. Ugyanakkor amíg nem akarok teherbe esni, addig nem szeretné, hogy megműtessem magam. Ezt más nőgyógyásszal is megbeszéltem, szerintük is jobb várni, és csak gyermek előtt műteni.
Semmi bajod nem lesz tőle. Vagyis inkább úgy fogalmazok, hogy a hosszú ciklus szedés semmivel sem károsabb, mint alapból a fogamzásgátló.
Endometriosis esetén meg kifejezetten javasolják a hosszú szedés ciklust.
Nőgyógyász vagyok, én is így szedem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!