Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Mit tegyek? Mi lesz velem? OCD

Mit tegyek? Mi lesz velem? OCD

Figyelt kérdés

Az a helyzet, hogy érettségi előtt állok, viszont van egy nagyon súlyos OCD-m. Naponta a zuhanyzás nekem több, mint egy óra, ha, nem sikerül valami, koszosnak érzem magam és képtelen vagyok így meglenni, egy szimpla pisilés negyed óra a tisztálkodás miatt, változtatni szeretnék, de nem megy, sőt, még rosszabb. Ha kimozdulok a komfortzónámból már végem van, életképtelen vagyok. Nem akarok máshoz érni, ők koszosak nekem, a buszon is minden bajom van, amit veszek le kell törölni, stb. Régen nem ilyen voltam, vidám és egy jó tanuló lány, de ez a múlté, 10

-ben kezdődött. Mi segíthetne? A szemem előtt megy tönkre az életem, a kényszerek miatt, mindig elkések, lekésem a buszt, stb.., persze a késések már mindenkinek feltűntek, a mindennapi teendőimet nem tudom végezni, örökké magyarázkodok, nem mondhatom el nekik, hisz úgysem értené meg senki sem.A szüleim is dilisnek tartanak, persze megértem. Apámmal sosem volt jó a kapcsolatom, régen mikor még minden oké volt, negyed órát voltam bent, már akkor is a fürdő előtt ült és cseszegetett, egész életemben csak kritizált mindenért. Durván beszólogatott, megrángatott már kiskoromban is. Anyukámat nagyon szeretem, de már vele is kezd tönkre menni a kapcsolatom, a betegségem miatt. Konkrétan nem közöltem velük, hogy ez OCD, azthiszik, hogy csak akarat kérdése, de sajnos nem. A tanulás miatt hátrálok mindig, hisz akkor kórházba fektetenének és nem lenne meg még az érettségim sem, pedig a jövő év nagyon fontos. Normális életet szeretnék, ami valószínűleg már sosem lesz.

2019. júl. 13. 21:57
 1/4 anonim ***** válasza:
100%
Gyerek! Hát betegség! Benne van a kulcsszavaid között is! Mit kell csinálni, ha az ember beteg?! Nem fektetnek egy évre kórházba, legfeljebb néhány hétre, ha egyáltalán, de azt se feltétlenül! Szorongásgátló+pszichoterápia. Ha most elmész, iskolaidőre már be is állítják, addigra panaszmentes leszel, csak továbbra is szedni kell a gyógyszert! A pszichiátriára beutaló nélkül is elmehetsz!
2019. júl. 13. 22:06
 2/4 anonim ***** válasza:

Hey!

Ne merj ilyet mondani! Igenis normális ember vagy! Meg van a jogod és megis tudod tenni azt amit mások is! Én azt mondom próbálj meg kislépéseket... Pl. 1-2 perccel hetente csökkents a tisztálkodásra szánt idôd vagy az alkalmaid legyenek kevesebbek... Próbalj fokozatosan küzdeni ellene! Nehéz de megkell próbálnod! Nem adhatod fel! Kérlek ne add fel! Én bár még nem vagyok pszichológus de annak készülök. Ha szeretnél írj rám és beszélgetünk! Rendben?

2019. szept. 13. 16:25
 3/4 anonim ***** válasza:
Ne készülj pszichológusnak, macska akárhány, nem vagy alkalmas rá! A OCD-sek nem tudják tudatosan csökkenteni a kényszercselekvéseiket, mert szoronganak! Oki kezelés kell! Szép is lenne gyógyítani a kényszerbetegséget, hogy hát ne csináld!
2019. szept. 13. 22:30
 4/4 anonim ***** válasza:

Lehet még normális életed, csak fontos meglépned pár dolgot:

Először anyukádnak mondd el, hogy mi ez az egész. Aztán menjetek el olyan pszichológushoz aki kognitív víselkedésterápiát végez és már volt dolga OCD-s beteggel. Ha ez megvan, apukádnak is érdemes lenne elmennie (az ocd-nél el szoktak magyarázni a helyzetet a családtagoknak is, sőt, van hogy a családtagok is részt vesznek a terápiában). Nem lesz könnyű, de könnyebb, mintha csendben szenvednél, mert egyszer csak eljutsz egy pontra ahol már semennyird nem tudod ezeket a kényszereket irányítani! Azt ne várd meg.

Ja és nem fognak kórházba fektetni.

2020. márc. 23. 05:55

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!